Menu
 

Siguldā atklās Latvijā pirmo velo ielu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Siguldas novada pašvaldība Foto - Siguldas novada pašvaldība

Siguldā trešdien, 10. jūnijā, plkst. 12.00 Pils un Ausekļa ielas krustojumā tiks atklāta Latvijā pirmā velo iela, kas darbosies kā pilotprojekts Siguldas kopējās satiksmes uzlabošanas koncepcijā.

Kā informēja novada pašvaldībā, pasākumā piedalīsies satiksmes ministrs Tālis Linkaits, Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics, Latvijas Riteņbraucēju apvienības valdes priekšsēdētājs Viesturs Silenieks, Siguldas velo ielas pilotprojekta autors SIA "IE.LA inženieri" projektētājs Viesturs Laurs, apvienības "Pilsēta cilvēkiem" vadītājs Māris Jonovs, kā arī Nīderlandes vēstnieks Latvijā Hoverts Jans Korneliss Beils de Vrū un Dānijas vēstnieks Latvijā Flemmings Stenders.

Plkst. 13.00 notiks tiešraides diskusija “Draudzīgai satiksmei BŪT!”, kurā eksperti un velo entuziasti diskutēs par mūsdienīgu satiksmi Siguldā, Latvijā un Eiropā, kā arī pārrunās satiksmes mierināšanas elementu izmantošanu, tostarp 30 km/h zonas ieviešanu pilsētu centros.

Jau ziņots, ka vēsturiski Pils ielu Siguldā pirms vairākiem desmitiem gadu bija plānots pārveidot par gājēju ielu, to pilnībā slēdzot autotransportam. Tomēr jaunākās tendences Eiropā un pasaulē, kurās ir attīstīta velobraukšanas kultūra, ir pierādījušas, ka visi satiksmes dalībnieki spēj cienīt viens otru, tāpēc ir iespēja savienot riteņbraukšanu un autotransporta satiksmi, panākot mazaizsargātāko satiksmes dalībnieku drošību.

Pils ielā saglabāsies braukšanas joslas abos virzienos, tāpat saglabāsies arī autotransporta novietošanas iespējas ielas malās, tomēr velosipēdam būs braukšanas priekšrocības, kas kopumā samazinās braukšanas ātrumu minētajā ielas posmā.

Pils ielas kā velo ielas projekta risinājumi paredzēja izveidot velo ielu bez pārbūves, bet ar horizontālo apzīmējumu, ceļa zīmju, norobežojošo stabiņu un labiekārtojuma elementu palīdzību. Ielā marķētas braukšanas joslas 2,5 metru platumā katrā braukšanas virzienā, savukārt ielas vidū izveidota 1,5 metru plata josla, kurā varēs iebraukt apdzīšanas manevru veikšanai. Lai uzsvērtu iebraukšanu velo ielā, posma sākumā Pils ielā un noslēgumā pāri visai brauktuvei paredzēta 1,5 metru plata marķējuma josla, kas tālāk turpināsies brauktuvei pa vidu. Šajā ielā atļautais braukšanas ātrums ir 30 kilometri stundā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.