Menu
 

Aptauja: Latvijā 43% iedzīvotāju atbalsta viena un divu centu monētu izņemšanu no apgrozības

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijā 43% iedzīvotāju atbalsta viena un divu centu monētu izņemšanu no apgrozības, kamēr pretējās domās ir 49% iedzīvotāju, liecina Latvijas Bankas publiskotā "Maksājumu radara" dati.

Salīdzinājumā ar februāri iedzīvotāju īpatsvars, kuri atbalsta viena un divu centu monētu izņemšanu no apgrozības pieaudzis par 16 procentpunktiem, kamēr to iedzīvotāju īpatsvars, kuri uzskata, ka minētā nomināla monētas ir atstājamas apgrozībā, palielinājies par trim procentpunktiem.

Vienlaikus aptaujas dati liecina, ka būtiski samazinājies to iedzīvotāju īpatsvars, kuriem nav viedokļa šajā jautājumā, proti, no 27% februārī līdz 8% augustā.

Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītāja vietnieks Ģirts Jansons norāda, ka vairākās eirozonas valstīs - Somijā, Nīderlandē, Beļģijā un Īrijā - ir ieviesti pirkumu gala summas noapaļošanas noteikumi, tādējādi samazinot viena centa un divu centu monētu skaitu apgrozībā. Latvijā to aktualizējusi parakstu vākšanas kampaņa portālā "Mana balss", kā arī ziņas par Eiropas Komisijas plāniem izvērtēt monētu ar mazu nominālvērtību izmantošanu.

"Plānots, ka diskusijas par viena centa un divu centu nākotni turpināsies gan profesionālo naudas lietotāju vidē, gan plašākā sabiedrībā. Pēdējos mēnešos, protams, dominē ar Covid-19 pandēmiju saistītie notikumi un sabiedrības dienas kārtībā visaktuālākais jautājums ir šā vīrusa un tā radīto seku pārvarēšana. Tomēr agrāk vai vēlāk koronavīruss Covid-19 tiks uzveikts un dzīve pamazām atgriezīsies ierastajā ritumā. Tas būs labs starta signāls, lai atsāktu diskusiju, vai aktuālā naudas zīmju nominālvērtību struktūra ir piemērota un atbilstoša sabiedrības vajadzībām," pauž Jansons.

Aptauja veikta sadarbībā ar pētījumu kompāniju "Latvijas fakti".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.