Menu
 

Tirgotāji: Lielākajās tirdzniecības vietās masku valkāšanas kontrole nesagādā problēmas

  • Autors:  LETA
Foto - Maxima Foto - Maxima

Latvijas lielākajiem mazumtirgotājiem, "Rimi Latvia" un "Maxima Latvija" ceturtdiena jeb pirmā diena, kad Covid-19 ierobežojumu dēļ pakalpojuma sniedzējs nevarēja apkalpot personu bez sejas maskas, pagājusi mierīgi un masku valkāšanas kontrole nesagādā problēmas, sacīja uzņēmumu pārstāvji.

Kā norādīja "Rimi Latvia" vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Šakirova, novērojumi veikalos liecina, ka pārliecinoši lielākais vairums klientu valkā deguna un mutes aizsegus un ir dzirdējuši par valdībā noteiktajiem jaunajiem noteikumiem.

"Tie daži pircēji, kuri ierodas veikalā bez maskām, no 19.novembra netiek ielaisti veikalā vai arī netiek apkalpoti pie kases. Savukārt tiem pircējiem, kuriem maska ir nepareizi uzvilkta, neaizsedzot muti vai degunu, apsardzes darbinieki atgādina par tās pareizu valkāšanu. Cilvēku reakcijas vairums gadījumos ir saprotoša, tomēr dažkārt nākas detalizētāk izskaidrot par jaunajiem nosacījumiem, šo papildu informēšanu uzņemas apsardzes vai veikala darbinieki," atzīmēja Šakirova.

"Rimi Latvia" pārstāve pauda, ka uzņēmums kopš 14.oktobra īsteno informatīvo kampaņu, aicinot iedzīvotājus valkāt maskas veikalos. Atbilstoši jaunajiem noteikumiem, lai nepakļautu gan sevi, gan arī citas personas inficēšanās riskam ar Covid-19 infekciju, pircēji bez sejas maskām vai neatbilstošā veidā lietotām maskām - neaizsedzot muti un degunu, veikalā netiek ielaisti un apkalpoti.

"Mēs aicinām cilvēkus būt saprotošiem un ievērot jaunos nosacījumu un cienīt mūsu Rimi apsardzes un veikalu darbinieku ikdienas darbu, kas paredz rūpes par savu un klientu drošību un preču pieejamību. Veikalu un apsardzes darbiniekiem ir pienākums informēt, lai mazinātu vīrusa izplatības risku. Covid-19 izplatības riska mazināšana ir gan uzņēmumu atbildība, gan arī individuāla atbildība," teica Šakirova.

Arī "Maxima Latvija" komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule skaidroja, ka lielākajās veikalu tīkla tirdzniecības vietās, par kurām izdevies apkopot informāciju, starpgadījumi saistībā ar masku nevalkāšanu ceturtdien nav novēroti, un arī apsardzes firma, kas apsargā uzņēmuma veikalus, nav saskārusies ar daudz problemātisku situāciju.

"Cilvēki vairumā gadījumu maskas velk apzinīgi. Pat tajos gadījumos, kad tas netiek darīts, mūsu apsargi klientiem norāda uz to vilkšanu," sacīja Dupate-Ugule.

"Maxima Latvija" vadītājs Viktors Troicins atzīmēja, ka uzņēmuma prioritāte pašlaik ir sabiedrības drošība, tādēļ tiek turpināts ieviest jaunas iniciatīvas drošības līmeņa paaugstināšanai "Maxima" veikalos visā Latvijā.

"Apsardzes fokuss būs pastiprināti kontrolēt apmeklētāju sejas masku nēsāšanas paradumus, lai to darītu pareizi - aizsedzot gan degunu, gan muti. Visos veikalos esam izvietojuši papildus informatīvus materiālus ar drošības pasākumiem, kas jāievēro ikvienam apmeklētājam. Tas, cik ātri apturēsim vīrusa izplatību, lielākoties ir atkarīgs no mūsu visu savstarpējās sadarbības. Nedrūzmēsimies, neveidosim rindas pie veikalu plauktiem, dezinficēsim rokas, nēsāsim maskas, uz veikalu dosimies pa vienam, kā arī ņemsim līdz iepriekš sagatavotu pirkumu sarakstu, tādējādi mazinot atrašanās laiku tirdzniecības vietās. Mēs arī lūdzam mūsu pircējus aicināt līdzcilvēkus ievērot Covid ierobežošanas noteikumus," teica Troicins. 

Jau ziņots, ka no ceturtdienas personas bez sejas maskām nedrīkstēs ielaist publiskās iekštelpās, savukārt pakalpojuma sniedzējs nevarēs apkalpot personu bez sejas maskas, paredz otrdien valdībā atbalstītie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Veselības ministrijā (VM) skaidroja, ka šāds regulējums nepieciešams, jo ir personu loks, kas iekštelpās, piemēram, tirdzniecības centros nelieto vispār vai neatbilstoši lieto mutes un deguna aizsegus normatīvajos aktos paredzētajos gadījumos, tādējādi pakļaujot gan sevi, gan arī citas personas inficēšanās riskam ar Covid-19 infekciju.

"Līdz ar to, lai pēc iespējas novērstu attiecīgu komercdarbību veidu aizliegšanu vai pārlieku ierobežošanu, ir nepieciešams noteikt, ka pasākuma organizatoram vai saimnieciskā pakalpojuma sniedzējam ir aizliegts sniegt pakalpojumu personai, kura neievēro pasākuma organizatora vai saimnieciskā pakalpojuma sniedzēja lūgumu ievērot epidemioloģiskās drošības prasības," atzina VM.

Vienlaikus izmaiņas noteikumos paredz, ka pasākuma organizatoram, saimnieciskā pakalpojuma sniedzējam vai ēkas īpašniekam būs jānodrošina, ka iekštelpās netiek ielaistas personas, kuras nelieto mutes un deguna aizsegus vai tos lieto neatbilstošā veidā - neaizsedzot mutes un deguna atveri. Pakalpojuma sniedzējiem būs jānodrošina, ka šādām personām netiek sniegti pakalpojumi.

Par pasākuma organizatoram, saimnieciskā pakalpojuma sniedzējam un ēku īpašniekam noteikto pienākumu nepildīšanu Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā tiks paredzēta administratīvā atbildība. Pašvaldības policija un Valsts policija tiks noteikta par šo administratīvo pārkāpumu procesa veicēju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.