Menu
 

Pētījums: Tikai 11% vidusskolēnu plāno studēt ārvalstīs

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Tikai 11% vidusskolēnu pēc absolvēšanas plāno studēt ārvalstīs, 55% norādījuši, ka studēs Latvijā, bet 36% vēl nav izlēmuši, liecina Biznesa augstskolas “Turība” veiktās aptaujas rezultāti. Pētījums liecina, ka studijas ārzemēs, lielākoties, apsver Rīgas vidusskolēni – no viņiem 24% vēlas studēt ārvalstīs, bet starp skolēniem no citām pilsētām tikai 4%.

Norādot, kas viņiem šķiet būtiskākais, izvēloties augstskolu, 20% vidusskolēnu minēja studiju programmu saturu un kvalitāti, 16% – studiju maksu, 15% – ērtu studiju grafiku, 14% – mācībspēku pieredzi un zināšanas, bet 12% – studiju vidi. Vēl respondenti minēja, ka viņiem ir būtiska arī kopmītņu kvalitāte un starptautiskās iespējas (9%), bet ārpusstudiju piedāvājumu kā būtisku aspektu studiju izvēlē minēja tikai 5% aptaujāto.

Analizējot atbildes no vidusskolēnu vidējā vērtējuma aspekta, secināts, ka studiju programmu saturs un kvalitāte šķiet vienlīdz būtisks aspekts gan skolēniem ar vidējo atzīmi 9-10 balles, gan 7-8 balles (23%). Studiju vidi kā būtisku faktoru visvairāk minējuši vidusskolēni ar vidējo atzīmi 7-8 balles (15%), bet ārpusstudiju piedāvājumu – ar atzīmi 4-6 balles (10%).

Vidusskolēni pauduši arī, cik viņiem ir būtiski, lai augstskola būtu videi draudzīga (šķirotu atkritumus, izmantotu atjaunojamos dabas resursus u.c.) – 42% tas ir svarīgi, 15% – ļoti svarīgi, 36% – mazsvarīgi un 7% – nesvarīgi.

Aptaujas ietvaros vidusskolēni arī norādījuši, kas viņiem šķiet būtisks, domājot par augstskolas mācībspēkiem. Liela daļa vidusskolēnu (42%) norāda, ka viņiem ir svarīgi, lai pasniedzējs ir komunikabls un atraktīvs, 40% ir būtiski, lai pasniedzējam būtu praktiskā pieredze, 14% novērtē digitālās prasmes, bet 4% – atpazīstamību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.