Menu
 

Kāpēc katarakta ir bīstama un kā to ārstēt? Apriņķis.lv

  • Autors:  Andrejs Solomatins, “Dr. Solomatina Acu centra” oftalmologs-ķirurgs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Neskaidra redze, redzes dubultošanās un plēves sajūta acu priekšā var parādīties gan 60, gan 50 un pat 40 gadu vecumā. Katru gadu katarakta kļūst "jaunāka", un tam ir daudz iemeslu. Katarakta izraisa daļēju vai pilnīgu acs lēcas duļķainību, kas noved pie redzes asuma samazināšanās līdz tās pilnīgai zaudēšanai. Acs lēca, analoģiski fotoaparāta lēcai, palīdz fokusēties uz tuvo un tālo attālumu. Ar ievērojamu lēcas caurspīdīguma zudumu redzes asums var ievērojami pasliktināties. Katarakta var parādīties vienā vai uzreiz abās acīs.

Kas notiks, ja neārstēt kataraktu?

Redzes pasliktināšanās izraisa darbaspējas samazināšanas, kā arī palielina traumu un negadījumu risku. Turklāt, vairāki pētījumi ir parādījuši, ka redzes kvalitāte tieši ietekmē dzīves kvalitāti. Slikta redze pazemina pašapziņu rada stresu un nogurumu, bojā ceļošanas un pastaigu prieku, traucē pilnvērtīgu komunikāciju un padara cilvēku atkarīgu no brillēm un kontaktlēcām.

Ignorēt kataraktu nav ieteicams, jo tā var veicināt sekundāras glaukomas attīstību, kas pakāpeniski izraisa redzes nerva atrofiju. Ar redzes nerva atrofiju redzes signāli nenonāk smadzenēs, un pastāv nopietns risks zaudēt redzi uz visiem laikiem, ja operatīva iejaukšanās netiek veikta savlaicīgi.

Kā konstatēt, vai man ir katarakta?

Kataraktu parasti var identificēt pēc sekojošām pazīmēm: “plēve” vai “migla” acu priekšā, redzes asuma samazināšanās, attēla dubultošanās, krāsu uztveres pasliktināšanās, redzes pasliktināšanās tumsā un acs zīlītes krāsas izmaiņas. Ja pamanījāt kādu no kataraktas simptomiem, jums nekavējoties jāsazinās ar oftalmologu, lai apstiprinātu vai noraidītu diagnozi.

Ko darīt, ja man tika apstiprināta katarakta?

Svarīgi ir nepārdzīvot, bet uzticēties pieredzējušām oftalmologa rokām. Mūsdienu oftalmoloģija ir guvusi lielus panākumus kataraktas ārstēšanā, tāpēc tiek veiktas ātras, nesāpīgas un saudzīgas operācijas.

Mūsdienas ārstēšanas metodes iekļauj standarta kataraktas operāciju ar ultraskaņu un jaunāku femtosekundes lāzeroperāciju. Šī procedūra ļauj noņemt duļķaino lēcu, bet tās vietā tiek implantēta optiskā lēca vai "mākslīga lēca".

Kura ārstēšanas metode ir efektīvāka?

Ultraskaņas fakoemulsifikācija jeb "ultraskaņa" ir klasiska metode, ko izmanto jebkurā kataraktas attīstības posmā. Šī metode ir minimāli invazīva un efektīva, bet tai ir nepieciešams diezgan ilgs rehabilitācijas periods ar stingriem ierobežojumiem līdz sešām nedēļām. Operācija tiek veikta "manuālā" režīmā, kā arī sasniegt optimālu rezultātu ir sarežģītāk. Operācijas laikā tiek veikta dabiskās lēcas ultraskaņas slīpēšana un bezšuvju noņemšana, un pēc tam tā tiek aizstāta ar mākslīgo lēcu.

Femtosekundes lāzerķirurģijas metode Latvijā tiek izmantota jau septiņus gadus, un tā jau ir nostiprinājusies pacientu un ķirurgu vidū kā drošāka un saudzīgāka. Procedūras laikā tiek izmantots augstas precizitātes lāzers ar modernu kontroles sistēmu, kas ļauj ar mikronu precizitāti izsekot visiem acu parametriem.

Šāda operācija ir drošāka acs struktūrām un praktiski novērš komplikāciju iespējamību, kā arī inficēšanas un asiņošanas risku. Pēc šīs operācijas atveseļošanās periods  ir minimāls un gandrīz nepieprasa ievērot ierobežojumus.

Savlaicīga kataraktas ārstēšana ļauj atkal redzēt apkārtējo pasauli visu krāsu spektrā un atkal sajust pilnīgu komfortu. Kataraktas operatīva ārstēšana samazina vai novērš nepieciešamību pēc brillēm.

Ko iesākt kataraktas profilakses nolūkos?

Centieties lietot sabalansētu uzturu, esiet fiziski aktīvi, atsakāties no sliktiem ieradumiem un pavadiet mazāk laika pie datora un viedtālruņa. Aizsargājiet acis no tiešas ultravioleto staru iedarbības un sekojiet līdzi savai vispārējai veselībai.

Katru gadu veiciet profilaktisku redzes pārbaudi pie oftalmologa. Redzes traucējumu gadījumā un ja jums ir aizdomas par iekaisīgu acu slimību, konsultējieties ar ārstu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.