Menu
 

Latvijas iedzīvotājus laukos visvairāk satrauc bedraini ceļi un aizauguši, nekopti lauki

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Latvijas Valsts ceļi Foto - Latvijas Valsts ceļi

Vairāk nekā pusi Latvijas iedzīvotāju (56%), domājot par dažādām problēmām, kas novērojamas Latvijas laukos, visvairāk satrauc izdangāti, bedraini lauku ceļi un aizauguši, nekopti lauki (45%), liecina pēc biedrības “Apvienība par ilgtspējīgu lauksaimniecību un lauku vidi” pasūtījuma veiktā SKDS aptauja.

Salīdzinoši retāk iedzīvotājus satrauc lauksaimniecības platību smidzināšana (29%) un latvāņi ceļmalās (22%). Savukārt pavisam nedaudz iedzīvotājus satrauc smakas no lauksaimniecības ražošanas (4%) un lieli kviešu, rapšu, kukurūzas, u.c. lauki (2%). 8% respondentu norādījuši, ka viņus nesatrauc nekas no minētā.

Aptaujas dati liecina, ka kopumā 39% Latvijas iedzīvotāju atbalsta augu aizsardzības līdzekļu (pesticīdu) lietošanu lauksaimniecībā, lai augus aizsargātu no kaitēkļiem, slimībām un nezālēm (pilnībā atbalsta: 8%, drīzāk atbalsta: 31%). Augu aizsardzības līdzekļu izmantošanu drīzāk neatbalsta 36%, bet nemaz neatbalsta 15%.

Vairāk nekā ceturtdaļa jeb 28% iedzīvotāju būtu gatavi iegādāties augu valsts produktus, kas iegūti no šķirnēm, kuras ir veidotas selekcijā, augus ģenētiski modificējot (ĢMO), ja tādā veidā lauksaimniekiem būtu iespējams būtiski samazināt pesticīdu izmantošanu augu aizsardzībai no kaitēkļiem un slimībām (jā – 7%, drīzāk jā – 21%), turpretī 57% nebūtu tam gatavi (nē – 32%, drīzāk nē – 25%).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.