Menu
 

Jūnijā rūpniecības produkcijas apjoms pieaudzis par 7,6 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma indekss (2015=100). Grafika – CSP Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma indekss (2015=100). Grafika – CSP

2021.gada jūnijā, salīdzinot ar 2020. gada jūniju, rūpniecības produkcijas apjoms1 pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 7,6 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

To ietekmēja apjoma kāpums apstrādes rūpniecībā – par 10,9 % un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 9,3 %. Savukārt elektroenerģijas un gāzes apgādē bija kritums par 14,9 %, būtiski samazinoties koģenerācijas stacijās saražotās elektroenerģijas apjomam un gāzes piegādei patērētājiem.

Salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, joprojām nozīmīgs produkcijas apjoma pieaugums bija augsto un vidēji augsto tehnoloģiju nozarēs: datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 37,1 %, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 30 %, elektrisko iekārtu ražošanā – par 11,5 % un ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā – par 10,8 %. Pēc CSP datiem, ražošanas apjoms ievērojami pieauga mēbeļu ražošanā – par 31,8 %, poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 25 %, kā arī divās no trim pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs – koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas (attiecīgi par 17,4 % un 13,7 %).

Savukārt produkcijas izlaide saruka pēc īpatsvara otrajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – pārtikas produktu ražošanā (par 0,8 %), farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā un citu transportlīdzekļu ražošanā.

Šāgada jūnijā, salīdzinot ar 2021. gada maiju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 1,3 %. Tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 1,2 %, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 5,4 % un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 3,6 %.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.