Menu
 

Krāsainās kontaktlēcas, lai drūmo rudens laiku padarītu krāšņāku

  • Autors:  Kristīne Detkova, “Dr.Lensor” konsultējošā optometriste
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Daudzi no mums dažkārt vēlas paeksperimentēt ar savu ārieni. Vai tas būtu matu griezums un krāsa, vai radoša pieeja apģērbā. Arī krāsainās kontaktlēcas ir zināms stila elements, kas cilvēku var atšķirt no pārējiem. Tomēr jāatceras, ka, lai gan šādas lēcas uztveram kā aksesuāru, tās joprojām ir iekšēji lietojama medicīnas ierīces – lieta, ko uzliek tieši uz acs virsmas, zem plakstiņiem. Kādēļ pret krāsainajām kontaktlēcām jāattiecas tikpat nopietni kā pret caurspīdīgajām optiskajām kontaktlēcām?

Krāsainās kontaktlēcas ir pieejamas divos veidos – ar optisko stiprumu un bez tā. Ja cilvēks lieto optiskās kontaktlēcas, ir iespējams izvēlēties – lietot caurspīdīgas vai krāsainas optiskās kontaktlēcas. Piemēram, lietojot “AirOptix” sfēriskās kontaktlēcas, var bez bažām pirkt “AirOptix Colors” krāsainās kontaktlēcas, jo ražotājs šos produktus izveidojis identiskus. Savukārt, lietojot citu zīmolu kontaktlēcas vai iepriekš lēcas nelietojot nemaz, nepieciešams apmeklēt speciālistu pirms krāsaino lēcu lietošanas uzsākšanas, jo, lai gan krāsainās kontaktlēcas tiek uztvertas kā aksesuārs, tām jābūt piemērotām acij.

Krāsaino kontaktlēcu piedāvājums ir samērā plašs krāsu nevis materiāla ziņā. Diemžēl, ja optiskās lēcas lielākoties tiek izgatavotas no elpojošiem silikona hidrogēla materiāliem, kas nodrošina veselīgu kontaktlēcu lietošanu ilglaicīgi un pat guļot ar tām, tad krāsaino kontaktlēcu sortimentā pieejams tikai viens zīmols – “AirOptix Colors” – ar šāda materiāla lēcām.

Pārējās krāsainās kontaktlēcas veidotas no hidrogēla – mīksta, mitra un ērta materiāla, kura galvenais trūkums ir sliktāka skābekļa caurlaidība. Kas nozīmē, ka tās lietojot bieži vai ilgāk kā 8h dienā, tiek traucēti acs virsmas normālie vielmaiņas procesi un var rasties skābekļa bads. Tas ilgtermiņā var novest pie acs virsmas pārmaiņām un problēmām. Tādēļ krāsaino kontaktlēcu lietošanas uzsākšana “uz savu galvu” var novest pie acu problēmām. Rūpējoties par acu veselību, jāatceras, ka visas krāsainās kontaktlēcas uz nakti jāizņem no acīm, tieši tāpat kā snaušanas un diendusas baudīšana laikā tās nav atļautas.

Krāsaino kontaktlēcu priekus grūti izbaudīt cilvēkiem ar astigmatismu vai presbiopiju – tiem, kuri lieto toriskās vai multifokālās kontaktlēcas. Pasaulē un Latvijā ir pieejamas krāsainās kontaktlēcas šādiem lietotājiem, bet tās ir īpaši jāpasūta un individuāli jāizgatavo, un ļoti maz optiku Latvijā šo pakalpojumu piedāvā.

Taču par spīti grūtībām, krāsainajām kontaktlēcām ir lieliska priekšrocība. Lietojot kontaktlēcas saprātīgi un ne pārāk garas stundas, tā ir iespēja “runāt ar acīm”, piešķirot jaunus toņus, dziļumu vai pat pilnībā izmainīt savu acu krāsu. Izvēloties vienas dienas krāsainās kontaktlēcas, var savu tēlu pamainīt ik dienas.

Runājot par krāsaino kontaktlēcu modi, pašlaik uzsvars tiek likts uz dabiskiem un neuzkrītošiem dizainiem, lai tās cilvēku izdaiļo, bet nekonfliktē ar koptēlu un neizskatās māksloti vai šokējoši. Kvalitatīvas krāsainās kontaktlēcas tiek veidotas, sapludinot vairākus krāsu slāņus un pat dažādas krāsas, radot dabisku acs zīmējuma kopiju, kas veiksmīgi piestāv visu ādas toņu īpašniekiem.

Tiem, kuri vēlas radikāli mainīt acu krāsu, jāizvēlas kontaktlēcas ar blīvāku zīmējumu un tā rakstu, kas veidots no vienas vai divām krāsām. Tāpat nav jābaidās uz acīm likt gaišas krāsas kontaktlēcas – ja tonis ir blīvs un vienmērīgs, pat tumši brūnu acu īpašnieks var iegūt maigi zilu acu krāsu. Savukārt, vēloties izskatīties pārsteidzoši dabiski skaisti, tā, lai pretimnācēji uzsmaidītu, pat nenojaušot, ka valdzinājuma iemesls ir krāsainās kontaktlēcas, jāizvēlas kontaktlēcas, kuru zīmējums veidots no trīs krāsu gredzeniem: ārējās acs kontūras līnijas, kas optiski palielina acis, vidējā krāsas toņa, kas izmaina acu krāsu un iekšējā zīlītes gredzena, kas piešķir dabīgu dziļumu skatienam.

Drošība pirmajā vietā

Izvēloties krāsainās kontaktlēcas, jāuzmanās, lai nenopirktu tādu produktu, kas traucē skaidri redzēt. Krāsaino kontaktlēcu lielākais trūkums ir ierobežotais laukums acs zīlītei – tā bezkrāsainā daļa, kas paredzēta, lai caur to skatītos. Gadījumos, kad kontaktlēcas nesēž pareizi un acī nobīdās vai kad zīlīte ir īpaši liela, var gadīties, ka krāsas slānis “aiziet acīm priekšā” un krāsaino kontaktlēcu lietotājam apgrūtina redzamību.

Neskatoties uz to ka rudens sezonā krāsainas kontaktlēcas ir viens no veidiem kā atsvaidzināt savu ārieni, gan krāsaino, gan parasto kontaktlēcu lietotāji var saskarties ar dažiem izaicinājumiem. Pirmkārt, tā ir saaukstēšanās sezona. Ja piemetušās iesnas, temperatūra, kakla sāpes, kontaktlēcas lietot nedrīkst, jo slima cilvēka aizsargspējas jau ir nepietiekamas, imunitātes uzmanība ir pievērsta kam citam, tādēļ, lietojot kontaktlēcas, pastāv liels risks papildu dabūt arī acu infekciju – konjunktivītu vai keratītu. Tāpat sarežģīts ir laiks, kad telpās sākas apkures sezona, kad gaiss ir sausāks, kas var radīt sausu acu un kairinājuma sajūtu.

Tāpat būtu jāievēro arī citas būtiskas lietas. Pirmkārt, krāsa lēcās tiek panākta, pievienojot kontaktlēcas materiālam īpašas pārbaudītas krāsvielas. Parasti tās ir specifiski metāla oksīdi. Un tas nozīmē, ka krāsainās kontaktlēcas ir jāizņem no acīm spēcīgu magnētu klātbūtnē. Piemēram, ja cilvēks dodas uz magnētiskās rezonanses izmeklējuma procedūru, krāsainās kontaktlēcas pirms šīs procedūras ir jāizņem.

Otrkārt, visbiežāk krāsa uz kontaktlēcas tiek uzdrukāta ar īpašu printeri, iegūstot īpaši spilgtus toņus. Oriģinālās krāsainās kontaktlēcas, kas ražotas sertificētās rūpnīcās, ir drošas un acīm nekaitīgas. Diemžēl pasaulē ir sastopami arī krāsaino kontaktlēcu viltojumi un nekvalitatīvas apdrukas kontaktlēcas, no kurām krāsa nāk nost un var bojāt acis. Tādēļ svarīgi kontaktlēcas iegādāties tikai pie uzticamiem pārdevējiem, piemēram, “Lensor.eu” internetveikalā. Visveselīgākās ir tās krāsainās kontaktlēcas, kurās krāsa ir iestrādāta kontaktlēcas materiāla iekšienē pēc tā sauktās sendviča tehnoloģijas un tā nedalās no lēcas un nenonāk acī.

Treškārt, krāsainās kontaktlēcas ir jākopj ar mīkstajām kontaktlēcām piemērotu multifunkcionālo kopšanas līdzekli. Ik vakaru lēcas ir jānomazgā un jāieliek konteinerī dezinficēties tāpat kā caurspīdīgās kontaktlēcas. Bet krāsainajām kontaktlēcām nevar izmantot ūdeņraža peroksīda sistēmas kopšanas līdzekļus, jo peroksīds ir dabīgs balinātājs un oksidētājs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.