Menu
 

Aptauja: Trešdaļa uzņēmumu ziedojuši Ukrainas atbalstam

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.pexels.com Foto - www.pexels.com

Latvijas un citu Baltijas valstu mazie un vidējie uzņēmumi (MVU) turpina aktīvi ziedot naudu un pārtiku Ukrainas atbalstam, kā arī nodrošināt pakalpojumus vai piedāvāt darbu bēgļiem, liecina “Luminor” bankas veiktā uzņēmēju aptauja. Liela daļa Latvijas uzņēmēju atzīst, ka joprojām izjūt Krievijas īstenotā kara negatīvās sekas, par aptaujas rezultātiem informē “Luminor” sabiedrisko attiecību vadītāja Inese Kronberga.

Aptaujas dati liecina, ka sarežģījumus biznesa īstenošanā izjūt trešdaļa Latvijas un Igaunijas uzņēmēju, bet Lietuvā vēl vairāk – 39% aptaujāto. Desmitajai daļai Baltijas MVU kara rezultātā ir bijis jāpārskata biznesa modelis un tas jāpielāgo jaunajiem apstākļiem.

Visbiežāk ziedo naudu un pārtiku

Vidēji trešdaļa mazo un vidējo uzņēmumu Baltijā norāda, ka ir ziedoši naudu vai pārtiku Ukrainas karā cietušajiem vai nevalstiskām organizācijām. Latvijā šāda veida atbalstu ir snieguši 30% uzņēmumu, arī Igaunijā šādu atbildi norāda līdzvērtīgs skaits respondentu, kamēr Lietuvā – 35% aptaujāto uzņēmēju, vēsta I.Kronberga.

“Mūsu veiktā aptauja ļauj secināt, ka Baltijas uzņēmumu sniegtais atbalsts un palīdzība Ukrainai kopš Krievijas iebrukuma sākuma ir nemainīgs. Lai gan tieši mazie un vidējie uzņēmumi ir visvairāk pakļauti globālās ekonomiskās un ģeopolitiskās situācijas ietekmei, redzam, ka tie atrod veidus, kā turpināt palīdzības sniegšanu kara rezultātā cietušajiem. Mūsu banka, piemēram, turpina atbalstīt kara bēgļus, pieņemot tos darbā, sniedzot banku pakalpojumus un ziedojot datorus ukraiņu bērniem, lai viņi attālināti varētu turpināt mācības Ukrainas skolās,” norāda “Luminor” vadītāja Latvijā Kerli Varesa.

Integrē bēgļus darba tirgū

Kā liecina aptauja, 22% Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu sniedz bēgļiem dažāda veida pakalpojumus vai nodrošina darbavietas, bet visaktīvāk ukraiņus darbā pieņem Lietuvas uzņēmēji. Savukārt desmitdaļa respondentu Latvijā norāda, ka atbalsta savus darbiniekus brīvprātīgā darbā, piešķirot papildu brīvdienu vai piedāvājot cita veida kompensācijas, lai darbinieki varētu piedalīties sabiedriskās aktivitātēs, norāda I.Kronberga.

“Luminor” bankas mazo un vidējo uzņēmumu vadītāju aptauja veikta 2022.gada septembra beigās, oktobra sākumā sadarbībā ar pētījumu aģentūru “Norstat Latvia”, aptaujājot vairāk nekā 750 Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņēmējus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.