Menu
 

Jaunsardzes centrs aicina izglītības iestādes pieteikties valsts aizsardzības mācības īstenošanai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Jaunsardzes centrs aicina izglītības iestādes pieteikties valsts aizsardzības mācības īstenošanai

Jaunsardzes centrs turpina uzrunāt visas izglītības iestādes, kuras īsteno vidējo un vidējo profesionālo izglītības programmu, aicinot pieteikties valsts aizsardzības mācības priekšmeta īstenošanai vēl pirms tas ir kļuvis par obligāti apgūstamo mācību priekšmetu.

Kā zināms, tad ar 2024./2025.mācību gadu valsts aizsardzības mācību priekšmets būs obligāts mācību priekšmets, kurš visām izglītības iestādēm jāīsteno 10.un 11.klases skolēniem, kā arī 1.un 2.kursa vai 2.un 3.kursa profesionālo izglītības iestāžu un koledžu izglītojamajiem.

Šobrīd sadarbībā ar Jaunsardzes centru valsts aizsardzības mācības priekšmetu īsteno 147 izglītības iestādes visā Latvijā. Ar 2022./2023.mācību gadu valsts aizsardzības mācības priekšmetu saviem izglītojamiem piedāvā apgūt arī divas tālmācības vidusskolas. Lai vecinātu šī priekšmeta ieviešanu izglītības iestādēs, Jaunsardzes centrs aicina izglītības iestādes, kuras vēl nav uzsākušas valsts aizsardzības mācības īstenošanu, saviem audzēkņiem 2023./2024.mācību gadā valsts aizsardzības mācību piedāvāt kā izvēles priekšmetu.

Lai izglītības iestādes sekmīgi īstenotu valsts aizsardzības mācības Jaunsardzes centrs nodrošina tās ar izglītotiem, sagatavotiem jaunsargu instruktoriem, pilnu priekšmeta izmaksu segšanu, ieskaitot instruktora atalgojumu, k arī tā realizēšanai nepieciešamos materiāltehniskos līdzekļus un metodiskos materiālus.

Izglītības iestādēm ir jāspēj nodrošināt iespēju valsts aizsardzības mācības priekšmetu īstenot astoņas mācību stundas un divas konsultācijas stundas vienai grupai, vienu reizi mēnesī, kopā mācību gada ietvaros deviņas mācību dienas.

Galvenais šī mācību priekšmeta izvirzītais mērķis ir veicināt pilsonisko apziņu un patriotismu, kā arī sniegt iespēju apgūt militārās pamatiemaņas un prasmes, veidojot pilsoniski atbildīgus un Latvijai lojālus pilsoņus, kas ir vitāli svarīgi visaptverošas valsts aizsardzības kontekstā.

Papildu informācija par izglītības iestāžu pieteikšanos VAM īstenošanai 2023./2024.mācību gadā pieejama Jaunsardzes centra mājas lapā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.