Menu
 

Foto: Pulcējot teju 6000 gardēžus, Siguldā aizvadīts gardēžu festivāls "Ziemas garšu svinēšana" Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – Ginta Zīverte Foto – Ginta Zīverte

28.janvārī Livonijas ordeņa Siguldas pilī jau piekto gadu norisinājās lielākais Siguldas gastronomijas festivāls “Ziemas garšu svinēšana”, pulcinot teju 6000 apmeklētāju, kas izbaudīja Rīgas-Gaujas reģiona šefpavāru uz uguns gatavotās maltītes.

Kā informēja Siguldas novada pašvaldībā, deviņi iecienītākie Rīgas-Gaujas reģiona restorāni – “Entresol”, “Ferma”, “Kungu Rija”, “Mr. Biskvīts”, “Mālpils muižas restorāns”, “Bīriņu Pils restorāns”, “Hotel “Sigulda” restorāns”, kā arī jaunie festivāla dalībnieki “Beef Room” – nodrošināja ziemas garšām piesātinātas maltītes.

Savukārt gastrogrilbāra “Kokos” šefpavārs Jānis Siliņš sadarbībā ar izcilo garšu meistaru Mārtiņu Sirmo pārsteidza festivāla apmeklētājus ar unikālu gatavošanas performanci “Dantes uguns”, kurā dzīvas uguns instalācijā vienlaikus tika gatavoti vairāk nekā 100 kilogrami ēdiena – medījumi, putnu gaļa un dažādi Latvijā auguši dārzeņi.

Restorānu piedāvājums pārsteidza ar izdomu, garšu bagātību un kvalitātēm. Tika pasniegtas dažādas zupas – meža sēņu zupa, medījumu gaļas un jēra gaļas gulašzupas, kā arī Burtnieku ezera zivju zupa. Ēdienkartēs bija iekļautas arī “street food” koncepta maltītes, piemēram, plūkāta dambrieža burgers ar gurķu remulādi, liellopa burgers ar baraviku ajoli un kartupeļu kraukšķi, burito ar brieža gaļu un sieru, jēra ļuļa kebabs kartupeļu maizē ar gurķu/ķiploku mērci.

Piedāvājumā tika pārstāvēta arī jūras velšu virtuve, piemēram, garneļu iesms saldskābā glazūrā ar avokado krēmu un rīsu čipsiem, pikanta jūras velšu zupa, grilēta Atlantijas makrele ar dārzeņiem. Īpaši izsalkušajiem tika pasniegtas arī ziemīgi sātīgas pusdienas, kā, piemēram, kartupeļi mundierī ar kāpostiem un sevišķi izmeklētām mājas desiņām, cāļa kroketes ar vītinātu šķiņķi un ceptu dārzeņu miksli Čederas siera mērcē, plūkāta pīles gaļa ar grūbām un kūpinātu sieru, lēni gatavotas BBQ ribas ar zilajiem un baltajiem kāpostiem ķimeņu marinādē.

Pēc pašvaldības informācijas, tika domāts arī par saldo ēdienu un dzērienu piedāvājumu, pasniedzot siltu ābolu drumstalu kūku ar vaniļas espumu un meža ogām, pikantu ķirbju kēksu ar vaniļas mērci, latgaļu kļockas, vafeles ar putukrējumu un Allažu ķimeļa karameli, rauga mīklas “Trdlo” ar kanēli ķimeņu-piena tēju, ķimeņu karameles un piparkūkas ar ķimenēm. Īpašu pārsteigumu sagādāja uz grila cepta lauku torte.

Šī gada festivāla īpašais produkts, ko šefpavāri iekļāva savās receptēs, bija ķimene – par godu Siguldas novada vēsturiski unikālā produkta “Allažu ķimelis” 200. gadskārtai, tādēļ restorānu ēdienkartēs netrūka arī jauni garšu meklējumi, izmantojot šo pazīstamo, Latvijai tipisko garšu.

Pasākuma noslēgumā restorānu šefpavāri no ledus lādes izkala 2024. gada gardēžu festivāla īpašo produktu, kas būs – biete.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.