Menu
 

Režisore Ināra Kolmane reiz stūrējusi lidmašīnu Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - LETA Foto - LETA

No 2.februāra uz Latvijas kinoekrāniem būs skatāma režisores Ināras Kolmanes filma “Mātes piens”, kurai scenāriju pēc Noras Ikstenas romāna “Mātes piens” motīviem rakstījis Arvis Kolmanis.

Filma “Mātes piens” ir stāsts par trīs paaudžu sievietēm. Viena no tām ir jaunā un daudzsološā padomju laika ārste Astra, kuru atveido Maija Doveika, bet jaunības epizodēs – Elīna Vaska-Botere, kas konfliktē ar totalitāro padomju režīmu un zaudē visu – karjeru, mīlestību pret dzīvi un pat mātes instinktu, liedzot savam bērnam mātes pienu. Viņa ir spiesta pamest zinātni un doties uz lauku ambulanci, līdzi ņemot arī savu meitu Noru, kuru atveido Rūta Kronberga (pazīstama kā galvenās lomas – Billes – atveidotāja filmā “Bille”). Pieaugot meita kļūst par Astras vienīgo atbalstu un cenšas palīdzēt mātei pārvarēt depresiju, kā arī pati mācās izdzīvot nomācošajā padomju režīmā. Filmā “Mātes piens” ir atspoguļots laika periods no 40. gadiem līdz pat Atmodai, un tā filmēta divu gadu garumā.

Filmas galvenās varones lomai bija jāpiesaista vairākas aktrises. “Astras lomā, ko atveido Maija Doveika, īstenībā būtu bijis jāatrod pat trīs lomas atveidotājas, pieskaitot arī mazo Astru vēl zīdaiņa autiņos. Godīgi sakot, nevaru pateikt, kā tieši, bet tas bija tāds mirkļa uzplaiksnījums, kad man tapa skaidrs, ka Astra jaunībā būs Elīna Vaska-Botere. Tas gan Elīnai, gan man bija liels izaicinājums, jo Maiju mēs jau bijām iepriekšējā gadā filmējuši, un, kad bija jāsāk filmēties Elīnai, mēs pielāgojām Elīnas lomu Maijas atveidotajai Astrai,” atklāj filmas režisore Ināra Kolmane

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījusi?
Esmu stūrējusi lidmašīnu.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
Dēlu piedzimšana.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Laba literatūra un mūzika, arī būšana dabā.

Jūsu veselīgie ieradumi?
Nūjošana un baseina apmeklējumi.

Jūsu kaitīgie ieradumi?
Jau labu laiku man tādu nav.

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvusi?
Nesasteigt lietas, kuras drīz tāpat notiks.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem? 
Filma un grāmata “Mātes piens”.

Kādu mūziku klausāties?
No klasikas līdz džezam un rokam – pēc garastāvokļa.

Jūsu neprātīgākais spontānais pirkums?
Tādu ir bijis daudz.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?
Šeit un tagad.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.