Menu
 

Noraida opozīcijas pieprasījumu par aizsardzības ministres Mūrnieces demisiju

  • Autors:  LETA
Foto - Reinis Inkēns, Saeima Foto - Reinis Inkēns, Saeima

Saeimas vairākums trešdien noraidīja opozīcijas partiju "Latvijas pirmajā vietā" (LPV) un "Stabilitātei" deputātu virzīto lēmumprojektu, kurā bija prasīta aizsardzības ministres Ināras Mūrnieces (NA) atbrīvošana no amata.

Mūrniece debatēs uzsvēra, ka ir darījusi visu, lai celtu gaismā ar armijas pārtikas iepirkumu saistītās nebūšanas, taču nevar uzņemties atbildību par cita ministra laikā pieņemtiem lēmumiem.

Politiķe atkārtoti norādīja jau iepriekš pausto, ka viņa darījusi visu, lai celtu gaismā ar iepirkumu saistītās nebūšanas, kas nozīmē pārbaužu, dienesta pārbaužu sākšanu un tiesībsargājošo iestāžu informēšanu. Tāpat šis iepirkums organizēts iepriekšējā ministra Arta Pabrika (LA) laikā, un ne viņa, ne Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons līgumu nav parakstījuši.

Ministre sacīja, ka viņai tāpat kā deputātiem ir daudzi jautājumi par šo iepirkumu, taču par to ir sāktas pārbaudes un informēti likumsargi, līdz ar to tiek vērtēta visa ar šo iepirkumu saistīto amatpersonu atbildība.

Vienlaikus Mūrniece vērsa uzmanību, ka amatpersonām, kas nepārstāv iepirkumu komisiju, ir liegts ietekmēt komisiju, kas ir neatkarīga un kuras locekļi ir atbildīgi likuma priekšā.

Mūrniece, cerot uz pārbaužu ātru rezultātu, no atbildības nevairoties, bet nevarot uzņemties atbildību par cita ministra laikā pieņemtiem lēmumiem, vēl jo vairāk - ja komisijā deleģēts iepriekšējā ministra biroja pārstāvis.

Kā ziņots, lēmumprojektu "Par neuzticības izteikšanu aizsardzības ministrei Inārai Mūrniecei" bija iesnieguši LPV deputāti Ainārs Šlesers, Mārcis Jencītis, Linda Liepiņa, Ramona Petraviča, Oļegs Burovs, Vilis Krištopans, Kristaps Krištopans, Edmunds Zivtiņš un Ričards Šlesers.

Tāpat to bija parakstījuši "Stabilitātei" deputāti Aleksejs Rosļikovs, Nataļja Marčenko-Jodko, Svetlana Čulkova, Viktors Pučka, Igors Judins, Jekaterina Dorošķeviča, Iļja Ivanovs, Viktorija Pleškāne un Jefimijs Klementjevs.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja LPV Saeimas frakcija, opozīcijas deputātu bažas raisot izskanējusī informācija, ka 220 miljonu eiro vērto iepirkumu uzvarējušā uzņēmuma "Zītari LZ" īpašniekiem ir cieša saistība ar atsevišķām politiskām partijām. LPV pieļauj, ka šie politiskie sakari ir sekmējuši konkrētā uzņēmuma uzvaru iepirkumā.

Tāpat AM jau pērn rudenī esot ar iepirkuma procesu saistītos dokumentus nosūtījusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, kas nozīmē, ka, stājoties amatā, aizsardzības ministre par to esot zinājusi. LPV uzsver, ka Mūrniecei tajā brīdī būtu bijis jāaptur iepirkums, bet ministre to nav darījusi.

LPV skatījumā Mūrniece esot netieši atzinusi savu atbildību par parakstīto līgumu, tamdēļ likumsakarīgi būtu jāseko paziņojumam par labprātīgu atkāpšanos no amata. Taču Latvijā tradīcija uzņemties politisku atbildību nav populāra, paziņojumā pauž LPV.

Kā ziņots, LPV un "Stabilitātei" Saeimas frakcijas deputāti iepriekš iesniedza pieprasījumu Mūrniecei par Nacionālo bruņoto spēku pārtikas iepirkumu.

Opozīcijas Saeimas frakciju deputāti aicināja Mūrnieci skaidrot, vai viņa nav politiski atbildīga par iepirkumu līgumu. Kā arī, kādēļ, kļūstot par aizsardzības ministri, Mūrniece neveica pārbaudi par tiem ministrijas iepirkumiem, kuri pārsniedz ievērojamas summas.

Jau vēstīts, ka pēc saceltās ažiotāžas ap armijas pārtikas iepirkumu AM plāno veidot iekšējās drošības biroju, kuram cita starpā būs arī operatīvās izziņas tiesības, iepriekš Saeimas Pieprasījumu komisijā pastāstīja aizsardzības ministre Mūrniece.

AM rīcība sekos divos virzienos. Pirmkārt, Aizsardzības jomas iepirkumu sistēma ir jāpadara pārskatāmāka. Otrkārt, AM struktūrā arī jāveido iekšējas drošības birojs - līdzīgs, kāds jau darbojas iekšlietu resorā.

Jau ziņots, ka AM saistībā ar 220 miljonus eiro vērto armijas pārtikas iepirkumu sāks dienesta pārbaudi, iepriekš žurnālistiem pastāstīja aizsardzības ministre.

Mūrniece iepriekš intervijā TV3 paziņoja, ka toreizējā ministra Pabrika politiskā biroja pārstāvis ir iesaistījies lemšanā par 220 miljonus eiro vērto armijas pārtikas iepirkumu.

Savukārt Pabriks kādus pārmetumus noraida un šajā situācijā saskata pret viņu vērstu "politisko izrēķināšanos".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.