Menu
 

Rihards Kols Londonā: Eiropas demokrātijas ir vienotas pretstāvē autoritāriem režīmiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

“Laikā, kad arvien izteiktāka kļūst demokrātiju un autoritāru režīmu pretstāve, kad pieredzam arvien nopietnākus mēģinājumus graut demokrātisko valstu drošību, stabilitāti un vienotību, starppartlamentu sadarbība kļūst izteikti svarīga, īpaši ārlietu un drošības jautājumos. Demokrātiskām valstīm jāsadarbojas, tas ir vienīgais ceļš, kā šajā pretstāvē gūt virsroku, rodot vienotu un spēcīgu atbildi uz aktuālākajiem izaicinājumiem un problēmām, ar kurām saskaramies šodien,” uzsvēra Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols Londonā, Apvienotajā Karalistē, notiekošajā konferencē par Eiropas drošību.

Kā informē Saeimas Preses dienestā, konferenci organizēja Apvienotās Karalistes Pārstāvju palātas Ārlietu komiteja, lai veidotu atklātu parlamentāro dialogu par aktuāliem reģiona drošības jautājumiem un turpmāko sadarbību citās jomās. Ārlietu komisiju pārstāvji sprieda par nelegālā un neprovocētā Krievijas iebrukuma Ukrainā ģeopolitiskajām sekām un savstarpēji koordinētu reakciju uz karu Ukrainā. Tāpat konferences dalībnieki diskutēja par aktualitātēm attiecībās ar Ķīnu, kā arī stabilitāti Rietumbalkānos.

R.Kols akcentēja prioritātes turpmākai sadarbībai parlamentārā līmenī: “Ir skaidrs, ka konstruktīva sadarbība šajā un arī citos formātos ir jāveido aktīvi un regulāri. Londonā notikušajā konferencē pārliecinājāmies par to, ka mūsu vidū valda vienprātība gan par lielākajiem izaicinājumiem, gan par virzieniem, kā tos risināt. Ir ievērojami paplašinājusies izpratne un gatavība nopietni reaģēt uz ārējiem mēģinājumiem graut starptautisko sistēmu un sabiedrības stabilitāti.”

Tāpat konferences dalībnieki pieņēma paziņojumu Valdimira Kara-Murzas atbalstam. Paziņojumā Ārlietu komisiju vadītāji stingri nosoda Krievijas tiesas lēmumu, ar kuru krievu opozīcijas līderim un Kremļa kritiķim piespriests 25 gadu cietumsods. Komisiju vadītāji uzskata, ka V.Kara-Murzas notiesāšana ir pretrunā ar Krievijas starptautiskajām saistībām un cilvēktiesībām, tostarp tiesībām uz taisnīgu tiesu, un aicina viņu nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot, norāda Preses dienestā.

"Šis paziņojums sniedz skaidru vēstījumu: Eiropas demokrātijas ir vienotas savā gatavībā stingri iestāties pret autoritāriem un tirāniskiem režīmiem, kas neciena ne starptautiskās, ne cilvēktiesību normas. Vladimira Kara-Murzas notiesāšana ir rupjš cilvēktiesību pārkāpums un kārtējais pierādījums Krievijas uzņemtajam kursam uz staļinisma ēras absolūtā beztiesiskuma un nihilisma atjaunošanu,” skaidro R.Kols.

Konferencē piedalījās Apvienotās Karalistes, Čehijas, Dānijas, Igaunijas, Islandes, Īrijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Slovākijas un Zviedrijas parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāji, vēsta Preses dienesta pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.