Menu
 

Baidens paziņo par nodomu kandidēt 2024.gada vēlēšanās

  • Autors:  LETA--AFP/DPA

ASV prezidents Džo Baidens otrdien paziņojis, ka 2024.gada vēlēšanās kandidēs uz vēl vienu pilnvaru termiņu Baltā nama saimnieka amatā. 

"Katrai paaudzei ir brīdis, kad tai jāiestājas par demokrātiju. Jāiestājas par savām pamatbrīvībām. Domāju šis ir mūsu [brīdis], tāpēc es kandidēju uz pārvēlēšanu Savienoto Valstu prezidenta amatā," tviterī raksta šobrīd jau 80 gadus vecais Baidens. "Pievienojieties man. Pabeigsim dabu," mudināja prezidents. ASV viens cilvēks prezidenta amatu var ieņemt divus pilnvaru termiņus. 

Līdz ar šo ierakstu tviterī publicēts arī trīs minūtes garš video, ar ko tiek uzsākta Baidena pārvēlēšanu kampaņa. Vēlēšanu laikā, kas gaidāmas pēc aptuveni pusotra gada, Baidens būs 81 gadu vecs. Potenciālā otrā prezidentūras termiņa beigās Baidenam būs 86 gadi.

Pēdējo mēnešu laikā Demokrātu partijā bijušas iekšējas diskusijas par to, vai Baidens, ņemot vērā viņa cienījamo gadu skaitu, ir piemērots kandidāts vēl vienai vēlēšanu kampaņai. Viņa reitings aizvadīto mēnešu laikā dažkārt noslīdējis līdz dramatiski zemām atzīmēm. Tomēr Baidena administrācija un viņa partija guvusi vairākas politiskas uzvaras, kā arī tai bija pārsteidzoši labi rezultāti Kongresa vēlēšanās novembrī, stiprinot Baidena pozīcijas kā paša valstī, tā ārzemēs.

Novembrī par kandidēšanu uz prezidenta amatu oficiāli pavēstīja Baidena 2020.gada vēlēšanu sāncensis eksprezidents Donalds Tramps. Sagaidāms, ka uz republikāņu Baltā nama nomināciju līdzās Trampam pretendēs plaša spektra kandidāti. Tiesa gan, šobrīd sabiedriskās domas aptaujās Tramps, neraugoties uz pagātnes skandāliem, citus nominācijas pretendentus apsteidz ar lielu pārsvaru.

Baidenam demokrātu rindās nopietnu sāncenšu uz nomināciju, pēc visa spriežot, nebūs. Lai oficiāli kļūtu par prezidenta vēlēšanu demokrātu kandidātu, Baidenam ir jāsaņem apstiprinājums partijas iekšējās priekšvēlēšanās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.