Menu
 

Seši ieteikumi, kā caur rotaļām sagatavoties skolas gaitu uzsākšanai Apriņķis.lv

  • Autors:  Kristīne Zvaigzne, pirmsskolas “CreaKids” filiāles vadītāja
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pirmsskolas vecuma bērniem rotaļas ir galvenais veids, kā mācīties un apgūt jaunas lietas – gan mājās, gan bērnudārzā. Spēlēšanās nav atsevišķs process, kas konkurē ar mācīšanos, bet iespēja ar prieku un pozitīvām emocijām apgūt jaunas prasmes. Tas ir arī lielisks veids, kā gatavoties skolas gaitu uzsākšanai – ir daudz lietas, ko bērni var darīt mājās kopā ar vecākiem, apgūstot iemaņas, kas vēlāk noderēs gan skolā, gan dzīvē kopumā.

Kopīga maltītes gatavošana

Viens no vienkāršākajiem un efektīvākajiem veidiem, kā bērnu var iesaistīt ikdienas aktivitātēs, ir kopīga maltītes gatavošana. Tas palīdzēs iegūt jaunas prasmes un zināšanas – lasīt receptes, mērīt sastāvdaļas, izvēlēties un sagatavot veselīgus ēdienus, turklāt, tas ir veids, kā motivēt nogaršot kaut ko jaunu. Gatavošana palīdz bērniem, kā dažādas sastāvdaļas un tehnoloģijas tiek izmantotas, lai sagatavotu ēdienu, kā arī iepazīt dažādu produktu izcelsmi – gatavot var pārrunāt, kā aug dārzeņi un augļi, kā rodas piens un olas u.tml. Visbeidzot, kopīgi gatavots ēdiens noteikti arī garšos daudz labāk.

Pastaiga ar uzdevumiem

Vēl viena lieta, ko ieteicams ieviest ikdienā ir pastaigas ar kopīgi veidotām uzdevumu lapām. Lai ierasto ikdienas pastaigu padarītu daudz aizraujošāku un izglītojošāku, pirms tam var kopīgi sagatavot vairākus uzdevumus, piemēram, vienoties, ka pastaigas laikā tiks meklētas konkrētas lietas – šūpoles, putns, velosipēds, kaķis u.tml. Lapu ņem līdzi, dodoties ārā, un bērns atzīmē, kad attiecīgā lieta ir pamanīta.

Vēl noteikti var kopīgi  lasīt ielu un veikalu nosaukumus, mašīnu numurzīmes un citas lietas. Šādas aktivitātes veicina komunikāciju, uzņēmību, sadarbību un radošumu, kas ir svarīgi elementi bērna attīstībai un sasniegumiem skolā.

Jēgpilna tehnoloģiju lietošana

Bērnu dabisko interesi par tehnoloģijām var virzīt pozitīvā gultnē, izmantojot tehnoloģijas kā noderīgu rīku, lai uzlabotu bērna mācīšanās spējas. Ir pieejamas dažādas izglītojošas lietotnes un spēles, kas ir izstrādātas, lai palīdzētu bērniem uzlabot matemātikas, lasīšanas un rakstīšanas prasmes. Šīs lietotnes un spēles bieži satur interaktīvus elementus un balstās uz spēlēšanas un jautrības elementiem, palīdzot bērniem mācīties ar prieku.

Kopīga tehnoloģiju lietošana un drošības noteikumu pārrunāšana palīdzēs arī vairot bērna zināšanas par drošību internetā. Pats būtiskākais – kombinēt tehnoloģiju lietošanu ar citām aktivitātēm, lai saglabātu veselīgu balansu.

Pirmsskolas pedagogu padoms

Domājot par izglītojošām spēlēm un rotaļām, viennozīmīgi var jautāt padomu arī pirmsskolas pedagogiem. Pedagogi var ieteikt dažādas aktivitātes, kas palīdzēs bērnam attīstīt skolai nepieciešamās prasmes, turklāt, ikdienā tieši pirmsskolā vislabāk iespējams identificēt, kādas ir katra bērna stiprās puses, bet kuras jomas vēl nepieciešams pilnveidot.

Līdzsvars starp mācību rotaļām un atpūtu

Svarīgi atcerēties, ka mācību procesam, pat, ja tas ir notiek caur rotaļām, jābūt līdzsvarā ar atpūtu un bērna rotaļāšanos savā nodabā, jo pārmērīga mācīšanās var izraisīt pretestību un nelabvēlīgi ietekmēt bērna motivāciju un interesi. Līdzsvars starp mācībām un atpūtu palīdzēs saglabāt motivāciju un spēju efektīvi mācīties. Arī brīžos, kad bērns šķietami neko nedara, viņš patiesībā attīsta savus iztēli un radošumu.

Laiks, uzmanība un mīlestība

Visbeidzot, vecākiem ir svarīgi atcerēties, ka katrs bērns attīstās savā tempā un veidā. Nav nepieciešams spiest bērnu pārāk daudz mācīties vai spēlēt kādu konkrētu spēli, ja viņš nav gatavs. Daudz būtiskāk ir radīt vidi, kurā bērns var dabiski attīstīties, izmantojot spēli un ikdienas aktivitātes. Visvērtīgākais veids, kā palīdzēt bērnam sagatavoties skolai, ir veltīt viņam laiku, uzmanību un mīlestību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.