Menu
 

VK revīzijas laikā nepilnības konstatētas Fizikālās enerģētikas institūtā un mežzinātnes institūtā "Silava"

  • Autors:  LETA
Foto - Agnis Šmits Foto - Agnis Šmits

Valsts kontroles (VK) revīzijas laikā nepilnības konstatētas Fizikālās enerģētikas institūtā un Latvijas valsts mežzinātnes institūta "Silava", noskaidroja aģentūra LETA.

VK mājaslapā publicētajā ziņojumā par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pērn sniegto pārskatu minēts, ka Fizikālās enerģētikas institūta pārstāvji nav snieguši VK pieprasīto informāciju, kā arī piekļuvi revīzijas veikšanai nepieciešamiem dokumentiem institūta telpās. 

Tas norāda uz "nozīmīgiem trūkumiem" institūta kontroles sistēmā, tai skaitā institūta direktora Gaida Klāva nespēju nodrošināt kontroli par grāmatvedes darbu, dokumentu pārvaldību un finanšu vadību, sacīts ziņojumā. VK ieskatā, ilgstošā revīzijā pieprasīto dokumentu nesniegšana, iespējams, liecina par Klāva negodprātīgo rīcību, nepildot ar normatīvajiem aktiem uzliktos pienākumus.

Lai varētu gūt pārliecību par institūta saistībām, mantu un finansiālo stāvokli, IZM uzdots līdz 15.oktobrim vērsties pie Fizikālās enerģētikas institūta zinātniskās padomes ar aicinājumu izvērtēt direktora kompetenci. Tāpat līdz 2025.gada 15.janvārim ministrijai jārosina institūta likvidācija, pievienojot to Elektronikas un datorzinātņu institūtam. Par grūtībām revīzijā saņemt informāciju no institūta VK jau iepriekš esot informējusi IZM un izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu (JV).

Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji aģentūrai LETA norādīja, ka VK revīzijas laikā trūkumi konstatēti mežzinātnes institūta "Silava" grāmatvedībā. ZM kopā ar institūtu tiks izveidota komisija, lai kopīgi izvērtētu riskus un meklētu risinājumus. Tāpat ZM apsver iespēju piedāvāt "Silavai" pievienoties ministrijas centralizētajai grāmatvedības sistēmai.

Jau ziņots, ka VK finanšu revīzijās ZM un IZM pārbaudēs iekļāva arī valsts zinātniskos institūtus, un tur konstatēti trūkumi grāmatvedības uzskaitē, iekšējās kontroles vidē, kā arī kopumā vērtējama direktoru atbildība.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.