Menu
 

Aptauja: Latvija slīkst atkritumos, bet paradumus mainīt negribam

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Latvijas Zaļais punkts Foto - Latvijas Zaļais punkts

Latvija tiek dēvēta par vienu no zaļākajām valstīm pasaulē, tomēr vairāk nekā puse sabiedrības ir visai pesimistiski noskaņota attiecībā uz mūsu zemes tīrību, liecina Latvijas Zaļā punkta aptauja. 44% iedzīvotāju uzskata, ka Latvija jau tagad slīkst atkritumos, bet 9% ir vēl drūmāk noskaņoti un paredz, ka trakākais gaidāms nākotnē. Vienlaikus trešā daļa aptaujāto, biežāk jaunieši 18–29 gadu vecumā, ir pārliecināti, ka šī problēma jārisina valdībai, un pašu ietekmi uz vidi nesaskata, vēsta Latvijas Zaļais punkts.

Kaut arī 74% iedzīvotāju uzskata, ka samazināt atkritumu daudzumu iespējams, pašiem mainot savus paradumus, tostarp mazinot patēriņu un šķirojot atkritumus, 31% domā, ka šī problēma būtu jārisina valdībai. Pašu cilvēku paradumu nozīmi labāk izprot tie, kuri ieguvuši augstāko izglītību.

Lielākā daļa aptaujāto domā, ka atkritumu šķirošana un pārstrāde var glābt pasauli no iznīkšanas: 38% domā, ka tādējādi samazināsies atkritumu apjoms poligonos, bet 35% tic, ka tas ir veids, kā dot lietām otro dzīvi. 66% respondentu zina, ka sašķirotie atkritumi nonāk šķirošanas stacijās, kur tos vēlāk novirza pārstrādei, kamēr 14%, galvenokārt seniori, uzskata, ka sašķirotie atkritumi tiek izmesti vienuviet ar nešķirotajiem atkritumu poligonos.

Daudzi uzskata, ka atkritumu šķirošanas paradumi ietekmē ne tikai Latviju un pat ne tikai planētu, bet arī kosmosa telpu. Kaut arī tikai 6% Latvijas iedzīvotāju nešauboties tic citplanētiešu eksistencei, 34% ir pārliecināti, ka cilvēku radītie atkritumi izraisa kosmisku piesārņojumu visā Saules sistēmā. 5% arī uzskata, ka Latvijas atkritumu problēmu risināšana būtu jāuztic citplanētiešiem.

Lai aktualizētu nepieciešamību šķirot atkritumus un atgādinātu par šķirošanas veidiem, infrastruktūru un to, ka tikai sašķirotus atkritumus ir iespējams pārstrādāt, Latvijas Zaļais punkts 14. jūnijā uzsācis kampaņu “Zaļie kaimiņi”, kuras laikā līdz 15. jūlijam kopā ar kosmosa viesiem – zinātniekiem Saikleru un Biomu no planētas ar nosaukumu Tīra – mācīs viņu pieņemto kārtību atkritumu daudzuma samazināšanā un atkritumu šķirošanā, kā arī planētas tīrības saglabāšanā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.