Menu
 

Rūpnīcā ražota vai tradicionāli būvēta māja? Apriņķis.lv

  • Autors:  Kaspars Sausais, “Luminor” bankas mājokļu kreditēšanas eksperts
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Attīstoties dažādām būvniecības tehnoloģijām, izmaiņas ienāk arī nekustamo īpašumu tirgū un arvien vairāk mūsdienās privātmājas tiek ražotas rūpnīcās. Tas bieži ir ātrāks, ērtāks un reizēm lētāks veids, kā tikt pie jaunas mājas. skaidro atšķirības starp rūpnīcā ražotu un tradicionāli būvētu māju un to kreditēšanu.

Nepērc “kaķi maisā”

Lemjot pašam būvēt savu māju, īpašniekam ir ļoti plašas iespējas izvēties ēkas arhitektūru, dizainu un pielāgot to savām vēlmēm un vajadzībām. Tas prasa zināmus laika un finanšu ieguldījumus, taču plānojumu var izstrādāt līdz pat sīkākajām niansēm.

Rūpnīcā ražotām mājām parasti piedāvā vairākus arhitektoniskos risinājumus, no kuriem klients var izvēlēties vai sakombinēt sev piemērotāko. Šobrīd izvēle ir tik plaša, ka gandrīz ikviens var atrast māju ar sev pielāgotu risinājumu, turklāt pozitīvi ir tas, ka projektus nereti var iepriekš apskatīt dzīvē un nav jāpērk “kaķis maisā”.

Laiks ir nauda

Lai gan augot pieprasījumam pēc gatavām rūpnīcā ražotām privātmājām pie atsevišķiem ražotājiem ir izveidojušās rindas, tomēr kopumā šādu māju būvniecībai parasti nepieciešams mazāk laika nekā tradicionālu mūra māju celtniecībai. Uz vietas būvēta māja aizņems vismaz deviņus mēnešus, sarežģītāki projekti pat pāris gadus. Jārēķinās, ka būvniecību var aizkavēt arī izejmateriālu trūkums, cenu kāpums un laikapstākļi.

Rūpnīcas vidē viss ir pārdomāts līdz pēdējam sīkumam, un tā ir labvēlīgāka vieta mājas celtniecībai nekā būvniecība zem klajas debess ar neprognozējamiem laikapstākļiem, kur celtniecību var bremzēt sals, lietus vai karstums. Līdz ar to rūpnīcā ražotas mājas uzstādīšana ir daudz precīzāk prognozējama. Izvēloties šāda tipa māju, ir jāpatērē mazāk sava laika arī būvniecības procesa kontrolei un ir retāk sastopamas tehnoloģiskas kļūmes.

Fiksēta cena

Ja māju būvniecībā vairākiem darbiem ir nepieciešami speciāli meistari un īpašnieks nereti pilda projekta vadītāja lomu, tad jārēķinās, ka tas var aizņemt daudz laika. Iegādājoties rūpnīcā ražotu ēku, šīs raizes pārsvarā atkrīt, atliek tikai veikt iekšdarbus.

Laikā, kad būvniecības cenas strauji kāpj, izmaksu pieaugums klientiem nereti sagādā lielas galvas sāpes, jo būvniecība ir jāveic tāmes ietvaros un noteiktā laika periodā. Slēdzot līgumu ar ražotāju par koka karkasa mājas iegādi, cena tiek fiksēta līguma slēgšanas brīdī, tāpēc ar to parasti var diezgan droši rēķināties. Šobrīd kopējās izmaksas rūpnīcā ražotām mājām un tradicionāli būvētām mūra mājām ļoti būtiski neatšķiras un vidēji ir ap 1700 eiro par kvadrātmetru.

Vienkāršāka kreditēšana

Rūpnīcā ražotu koka karkasa māju iegādei var saņemt hipotekāro kredītu. Tas atbrīvo īpašnieku no būvniecības kredītam raksturīgās finansēšanas pa posmiem, kas ir nedaudz sarežģītāks process, jo izmaksas ne vienmēr ir fiksētas un 100% paredzamas. Tomēr, finansējot rūpnīcā ražotu māju, ir būtiski, vai zeme, uz kura tiks būvēta māja, jau atrodas klienta īpašumā arī tā vēl ir jāiegādājas.

Atsevišķi nekustamo īpašumu attīstītāji pārdod gatavas mājas ar zemi, bet, ja zeme ir jāiegādājas atsevišķi un tam vajag aizdevumu, tad, visticamāk kreditēšana notiks pa posmiem – vispirms zemes iegādei, pēc tam mājas būvniecībai, sadalot to posmos.

Reizēm izaicinājumus var sagādāt tas, ka koka karkasa māju ražotāji nav gatavi uzstādīt māju pirms nav saņēmuši samaksu no bankas aizdevuma, savukārt bankas tikai pret zemes vērtību parasti nevar izsniegt tik lielu finansējumu, lai nosegtu mājas karkasa vērtību, kamēr tas nav uzstādīts konkrētajā objektā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.