Menu
 

Ropažos un Ādažos pozitīva dzimstība Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Šā gada pirmajā ceturksnī dzimstības lejupslīde Latvijā turpinājās, liecina Centrālās statistikas pārvaldes sniegtā informācija. Šogad pirmajos trijos mēnešos reģistrēts 3421 jaundzimušais, kas ir par 518 jaundzimušajiem jeb 13,2% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, liecina pārvaldes publiskotie dati. Dzimstība joprojām ir mazāka nekā laikā pirms pandēmijas un vairāk nekā uz pusi mazāka par mirstību.

Šā gada pirmajā ceturksnī Latvijā reģistrēti 7668 mirušie, kas ir par 935 mirušajiem jeb 10,9% mazāk nekā 2022. gada pirmajos trijos mēnešos, kad tika reģistrēti 8603 mirušie. Tādējādi šogad pirmajos trijos mēnešos reģistrēto mirušo skaits par 4247 pārsniedza dzimušo skaitu, kamēr pērn attiecīgajā periodā mirušo skaits par 4664 pārsniedza dzimušo skaitu.

Ropažos tendence pretēja

Pērn Ropažu novadā bija pozitīva iedzīvotāju skaita pieauguma dinamika gan visos pagastos, gan Vangažu pilsētā, un 2022. gada nogalē novadā bija 36 813 deklarēto iedzīvotāju. Lielākais iedzīvotāju skaits Ropažu novadā, pārsniedzot 10 000 atzīmi, ir Stopiņu pagastā (39%), kam seko Garkalnes pagasts (30%), mazāk nekā 10 000 iedzīvotāju dzīvo Ropažu pagastā (21%) un Vangažu pilsētā (10%).

2022.gadā Ropažu novadā piedzima 364 bērni un reģistrēti 330 mirušie.

Kā “Rīgas Apriņķa Avīzei” pastāstīja Ropažu novada Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inese Skrastiņa, iedzīvotāju skaits novadā turpina palielināties arī Ukrainas kara bēgļu dēļ: “Ukrainas civiliedzīvotāji turpina iebraukt, lai rastu patvērumu Ropažu novadā. Intensitāte ir mazinājusies, bet katru mēnesi arī šogad uzņemam kādu cilvēku vai ģimeni no Ukrainas, kas ieradusies Latvijā. 

Tā kā kopējais iedzīvotāju skaits pieaug, varam teikt, ka pieaug arī jauno ģimeņu skaits novadā.”

Plašs atbalsts daudzbērnu ģimenēm

Kopējās demogrāfiskās situācijas uzlabošanai Latvijā ir ieviestas vairākas programmas, kas sniedz atbalstu trīs un vairāk bērnu ģimenēm. Lai gan Ropažos iedzīvotāju skaits pieaug, arī šajā Pierīgas novadā atzīst, ka atbalstīt daudzbērnu ģimenes ir būtiski, domājot par valsts nākotni un nākamajām Latvijas paaudzēm. Šobrīd novadā dzīvo 711 daudzbērnu ģimenes, un to skaitam ir tendence katru gadu pieaugt.

Ropažu novada pašvaldība sniedz dažādu veidu atbalstu daudzbērnu ģimenēm:

  • pabalsts nometnēm katram bērnam – līdz 100 eiro gadā;
  • pabalsts  individuālo mācību piederumu iegādei – 50 eiro par katru bērnu;
  • pabalsts daudzbērnu ģimenei vienu reizi gadā: trīs bērniem – 100 eiro, četriem bērniem – 150 eiro, pieciem un vairāk bērniem – 200 eiro;
  • pabalsts Ziemassvētkos – 30 eiro katram bērnam;
  • daudzbērnu ģimeņu bērniem, kuri apmeklē privāto pirmsskolas izglītības iestādi, apmaksā ēdināšanas izdevumus 50% apmērā;
  • bezmaksas psihologa konsultācijas;
  • nepieciešamības gadījumā – ģimenes asistenta pakalpojums;
  • atbalsta grupu nodarbības vecākiem un bērniem;
  • visiem bērniem tiek nodrošināta ēdināšana pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs un pirmsskolas izglītības iestādēs (šis atbalsta veids tiek nodrošināts ne tikai daudzbērnu ģimeņu bērniem);
  • ieeja kultūras un sporta pasākumos bez maksas vai par samazinātu cenu.

Ādažos iedzīvotāju skaits pieaug

Ādažu novads ir viens no tiem Latvijas novadiem, kur iedzīvotāju skaits pieaug pastāvīgi daudzu gadu garumā. To sekmē novadā esošā izglītības infrastruktūra, darba iespējas, tuvums kādam no reģionālajiem centriem vai Rīgai. Pašvaldībā uzskata, ka, attīstot infrastruktūru un teritoriju, iedzīvotājiem tiek raidīts signāls, ka attiecīgajā vietā tiek domāts par kvalitatīvu dzīves vidi. Tajā pašā laikā straujais iedzīvotāju skaita pieaugums rada ievērojamu slodzi uz esošo infrastruktūru (ceļi, bērnudārzi, skolas, sporta infrastruktūra u.c.), savukārt jaunas infrastruktūras izveide nav iespējama ātri, un tas rada lielus izaicinājumus novada pašvaldībai.

Ādažu novada pašvaldības vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Laima Jātniece “Rīgas Apriņķa Avīzi” informēja, ka atbilstoši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem šā gada 1. janvārī Ādažu novadā bija deklarēti 23 988 iedzīvotāji, kas ir par 845 iedzīvotājiem jeb 4% vairāk nekā gadu iepriekš. Pēdējo piecu gadu laikā iedzīvotāju skaita pieaugums bijis vidēji 2,81% gadā. Kā liecina prognozes, iedzīvotāju skaita palielinājums gaidāms arī turpmākos gadus.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati, 2022. gadā Ādažu novadā reģistrēti 212 jaundzimušie un 210 mirušie. Tādējādi dzimušo un mirušo novada iedzīvotāju attiecība pērn bija 1,01. Atskaitot 2021. gadu, arī iepriekšējos gados dzimušo skaits ir bijis lielāks nekā mirušo.

Arī Ādažos atbalsta daudzbērnu ģimenes

“Šobrīd sistēma novadā uzrāda 482 daudzbērnu ģimenes, bet jāņem vērā tas, ka sistēma atlasa tikai tās ģimenes, kurās vismaz trīs bērni ir nepilngadīgi. Ja ģimenē ir trīs bērni un kāds no tiem ir pilngadīgs, sistēma vairs neatlasa to kā daudzbērnu ģimeni. Tādējādi daudzbērnu ģimeņu skaits novadā ir lielāks. Pabalsti ir sniegti 403 daudzbērnu ģimenēm,” skaidro Laima Jātniece.

Daudzbērnu ģimenēm pašvaldība ir paredzējusi šādu atbalstu:

  • pabalsts 50 eiro katram daudzbērnu ģimenes bērnam vecumā no 7 līdz 24 gadiem vienu reizi kalendāra gadā;
  • pabalsts 50 eiro mēnesī bērnam no 1,5 gadu vecuma līdz brīdim, kad viņš uzsāk apgūt pamatizglītību vispārējās izglītības iestādē;
  • pabalsts 40 eiro mēnesī bērnam no 5. līdz 9. klasei vispārējās izglītības iestādē mācību gada laikā.

Imigrācija un remigrācija

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Ādažu novadā remigrantu skaits bija 106, kas ir par 29 vairāk nekā 2021. gadā. Taču pašvaldībā skaidro, ka nav zināmi konkrēti  iemesli, kāpēc iedzīvotāji izvēlējušies apmesties Ādažu novadā, jo katram tie var būt individuāli.

Savukārt Ukrainas kara bēgļu skaits, tāpat kā citviet Pierīgā, Ādažu novadā samazinās, īpaši ir samazinājies pabalstu saņēmēju skaits. Sākotnēji to bija 290, šobrīd uzskaitē ir 105 personas.

Novadā samazinās jauniešu skaits

2022.gada sākumā 10% no kopējā iedzīvotāju skaita bija vecumā līdz 6 gadiem, 12% – vecumā no 7 līdz 14 gadiem. Pašvaldībā skaidro, ka, tā kā Ādažu novadā nav pieejama augstākā izglītība, iedzīvotāju skaits vecuma posmā no 15 līdz 24 gadiem samazinās – novadā ir tikai 9% jauniešu. Novadā dzīvo 11% cilvēku vecumā no 25 līdz 34 gadiem, 17% iedzīvotāju vecumā no 35 līdz 44 gadiem un 14% vecumā no 45 līdz 54 gadiem. Iedzīvotāju vecumā no 55 līdz 64 gadiem ir 12%, savukārt vecāku par 65 gadiem – 16%.

Novada pašvaldībā atzīst, ka iedzīvotāju vecuma struktūra un straujais iedzīvotāju skaita pieaugums uzliek lielus izaicinājumus pašvaldībai, jo rada ievērojamu slodzi uz esošo infrastruktūru – novada ceļiem, bērnudārziem, skolām, sporta un citu infrastruktūru –, savukārt jaunas infrastruktūras izveide prasa ne tikai lielas finanses, bet arī laiku.

Par publikācijas saturu atbild laikraksta “Rīgas Apriņķa Avīze” redakcija.
#SIF_MAF2023

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.