Menu
 

Graudkopji: Ražas novākšana rit lēni, progress minimāls

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Lietaino laika apstākļu dēļ ražas novākšanas darbi rit ļoti lēni, tostarp pēdējā nedēļā progress bijis katastrofāli mazs, aģentūrai LETA stāstīja graudkopības kooperatīva "Latraps" Lauksaimniecības daļas vadītājs Ģirts Ozols.

Viņš piebilda, ka, ja līdz šim vēl bija vietas, kur jau tika sēts ziemas rapsis, tad šīs nedēļas nokrišņu ietekmē darbi uz laukiem ir pilnībā apstājušies. Ozols gan uzsvēra, ka patlaban varētu būt nokulti tikai 5% līdz 7% lauku platību.

Viņš arī norādīja, ka saimnieki sāk uztraukties par graudu kvalitāti, bet to, kā graudi turpmāk attīstīsies, ietekmēt vairs nevar. Tostarp arī siltie laika apstākļi kopā ar lietu, nav laukiem labvēlīgi.

Pēc viņa teiktā, rapša kvalitāti pašreizējie laikapstākļi īpaši neietekmēs, bet saimniekus vairāk uztrauc kvieši. Patlaban izskatās, ka vēlāku šķirņu graudiem kvalitāte būs labāka.

Arī kooperatīvās sabiedrības "Durbes grauds" valdes priekšsēdētājs Sandris Bēča aģentūrai LETA norādīja, ka Kurzemes pusē gan ražas darbi, gan sējas darbi ir pilnībā apstājušies. Viņš uzsvēra, ka pēdējā nedēļa nolijusi vairāk nekā mēneša norma, un, lai sāktu darbu uz laukiem, nepieciešamas vismaz pāris dienas vēja un saules, lai lauki izžūtu.

Vienlaikus Bēča stāstīja, ka vietām jau redzams, ka gatavā labība sāk kļūt tumša un bojāties. Viņa ieskatā, ja vēl nedēļu būs lietavas, kviešu kvalitāte būs piemērota tikai lopbarībai.

Arī "Durbes grauda" pārstāvis minēja, ka Kurzemē varētu būt nokulti aptuveni 5% lauku un lielākoties saimnieki tikai pamēģina ražu vākt.

Savukārt Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) ģenerāldirektors Rolands Feldmanis, vērtējot kopējo situāciju, norādīja, ka Zemgalē un Kurzemē raža "nebūs ļoti laba, bet tā būs". Visnegatīvāk sausums ietekmējis Vidzemi, kur pašreizējās lietavas neko neglābs, bet mazliet labāk klājies graudkopjiem Latgalē.

Viņš gan piebilda, ka situāciju ietekmēs nākamo nedēļu laika apstākļi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.