Menu
 

Kā mājās nepārkarst: padomi un ieteikumi svelmainajām dienām Apriņķis.lv

  • Autors:  Dariuss Rimkus, “IKEA“ Interjera dizaina nodaļas vadītājs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Tveice ir patīkama, ja to pārlaiž ezera krastā, laiku pa laikam atspirdzinoties ūdenī. Tomēr ne visiem ir tāda iespēja, īpaši pilsētās. Daudzi strādā mājās, un tur ne vienmēr ir viegli atrast veidus, kā atvēsināties. Tomēr ir daži vienkārši knifi, kas ļaus justies labāk, daudz netērējoties un izmantojot mājās jau pieejamo.

Samazini saules gaismas iekļūšanu telpā

Vasaras karstumā ir ļoti svarīgi pēc iespējas samazināt saules ietekmi. Vienkāršākais veids, kā aizkavēt telpas uzkaršanu, ir pielikt pie logiem biezus aizkarus. Aizkari un žalūzijas palīdz uzturēt mājās patīkamu temperatūru. Biezāki aizkari aiztur karstos saules starus efektīvāk. Vairākās kārtās kombinēti aizkari ir labs papildinājums mājokļa siltumizolācijas risinājumiem un tāpat arī šūnu žalūzijas. Šūnu žalūziju struktūra ir veidota tā, lai tajās esošais gaisa slānis veidotu siltumizolējošu barjeru starp logu un telpu.

Ieteicams pa dienu aizsegt logus, kur iespīd tieša saules gaisma, lai tā neuzkarsētu telpas. To der atcerēties, no rīta aizejot uz darbu vai aizbraucot atvaļinājumā. Daļu saules gaismas var palīdzēt aizturēt arī telpaugi, ko novieto uz palodzēm. Ja nav iespējams aizsegt logus ar aizkariem un žalūzijām, vēsumu var meklēt tumšākajā telpas stūrī. Ja arī tāda mājās nav, to var izveidot, improvizējot ar aizkariem vai audumiem, kas ir mājās.

Labāka termoregulācija ar pareizo gultas veļu

Tiem, kam siltā laikā ir grūtības labi izgulēties, iesaku noteikti izvēlēties dabisku materiālu gultas veļu. Ir daudzi audumi, kuri var palīdzēt nodrošināt labāku termoregulāciju naktī. Piemēram, kokvilna, viskoze un liocels novada mitrumu un saglabā patīkamu, vienmērīgu temperatūru. Savukārt lina gultas veļa ir ļoti elpojoša un ar augstu siltumvadīšanas spēju. Ziemā ar to būs silti, bet vasarā – vēsi.

Papildus temperatūru var regulēt, piemēram, ar dažādiem matrača un spilvena pārvalkiem. Daži matrača pārvalki ir ražoti no temperatūru regulējoša materiāla, kas rada atvēsinošu efektu, padarot gulēšanu siltā laikā komfortablāku. Tāpat atsevišķiem ergonomiskajiem spilveniem viena puse var būt no materiāla, kas ļauj justies vēsāk.

Radoši ieteikumi, kā atvēsināties

Katram no mums ir savi knifi, kā pārdzīvot karstās dienas. Karstā laikā ir ļoti būtiski pietiekami padzerties un nepārkarst. Mājās to var risināt dažādi. Lielisks atspirdzinājums ir glāze ar ledu, svaigi spiestu citronu sulu, ogām un dažām sakapātām piparmētru lapiņām. Izcili veldzē arī pulverizatorā iepildīts ledusūdens ar gurķa šķēlītēm – ar to var pēc patikas apsmidzināt seju.

Ledu var izmantot dažādi. Karstā laikā ar ledu piepildīta bļoda ir noderīga dzērienu atvēsināšanai. Ar ledu var atvēsināt arī dvieļus, lai atsvaidzinātos. Vēl viens lielisks veids, kā iegūt vēsumu, ir sagatavot kāju vanniņu, ieliekot ledu atkārtoti aiztaisāmos plastmasas maisiņos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.