Menu
 

Lai vēders kārtībā! Speciālistu padomi, kā rīkoties un ko turēt pa rokai

  • Autors:  Aleksejs Derovs, Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors, ārsts internists-gastroenterologs VCA poliklīnikā “Aura”; Juta Namsone, “Mēness aptiekas” farmaceite
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Dodamies ceļojumos, pārgājienos, izbraucam piknikā – un, protams, neiztiekam bez līdzi paņemtas vai uz vietas pagatavotas maltītes. Siltā laikā produkti diemžēl ātri vien bojājas un, tādus ēdot, var saindēties… Savukārt pārtikas tirdziņā ir kārdinājums svaigos augļus un dārzeņus turpat pie letes nogaršot vai tūdaļ pēc iegādāšanās arī apēst. Kā iemācīties izvairīties no saindēšanās, no problēmām ar gremošanas trakta darbību vasarā, un – ko darīt, ja tās tomēr radušās?

Mikrobu pasaule ap mums

Kurš gan atteiksies no paša cepta šašlika vai ezermalā sarīkotā piknikā līdzi paņemto uzkodu ēšanas? Tomēr nez vai vienmēr domājam arī par to, ka produktus, ko ēdīsim piknikā, jāizraugās ļoti uzmanīgi, citādi riskējam sabojāt savu veselību. Tā, piemēram, nebūtu pareizi ņemt līdzi salātus ar tiem pievienotu majonēzi vai krējumu un atstāt tos saulē. Pareizi būtu izvēlēties jau iepriekš mājās nomazgātus un sagrieztus dārzeņus, turklāt – bez piedevām.

Baktērijas samērā ātri var savairoties arī sviestmaizēs ar šķiņķa, desas un pat siera šķēli, tāpēc tās nevajadzētu ilgi atstāt siltumā. Ja tās nav paredzēts apēst uzreiz, drošāk uzglabāt ledusskapī.

Nopietnas kuņģa-zarnu trakta problēmas var izprovocēt iepriekšējā dienā vārīta zupa vai pagatavota zivs, kas karstā laikā palikusi pa nakti turpat uz plīts un ko otrā dienā žēl izmest. Daudzi tomēr nolemj riskēt un apēd šādu ēdienu bez kārtīgas uzsildīšanas, taču tas var beigties ar smagu saindēšanos.

Karstā laikā uzmanīgiem jābūt, ēdot salātus kopā ar krējumu, jogurtu, majonēzi, desertu, kas pagatavots no piena (ieskaitot arī tos, kuru pamatā ir skābpiena produkti). Atliek tos kādu laiku atstāt tiešos saules staros, lai maltīte beigtos ar klasisku saindēšanos no pārtikas. Jāteic, tā ir problēma arī atvērta tipa kafejnīcās, ja negodprātīgi darbinieki izliek ēdienu tieši saulē.

Jāpievērš uzmanība arī pārdošanas letēm, uz kurām sarindoti arbūzi, melones – pirms iegādāšanās daudziem patīk pagaršot kādu gabaliņu augļa vai ogas. Nemazgātus! Nav vērts tā riskēt, ja negribat pēc tam mocīties ar vēderu.

Atgādināšu vēlreiz sen zināmo patiesību: pirms lietošanas rūpīgi jānomazgā augļi un ogas, salāti un zaļumi, tādējādi atbrīvosities no cilvēkam bīstamiem mikroorganismiem, kā arī no kādām speciālām vielām, ko izmanto, lai raža ilgāk saglabātos. Neaizmirstiet arī par rūpīgu roku mazgāšanu – noteikti ar ziepēm.

Atcerieties, ka tieši vasarā, kā arī siltajās zemēs ir lielāks risks inficēties ar zarnu infekcijām. Tās ir dažādas, bet dažas – arī ļoti bīstamas. Ja pieļaujam kļūdas ar higiēnu, uzturu, dzeram nekvalitatīvu ūdeni, mūsu kuņģa-zarnu traktā viegli nonāk salmonellas, šigellas, stafilokoki, zarnu nūjiņa, jersinijas, enterokoku vīrusi (rotavīruss, adenovīruss, enterovīruss). Turklāt, lai slimības attīstītos, ne vienmēr ir nepieciešams pats patogēnais štamms, pietiek ar tā toksīna nokļūšanu organismā. 

Ļoti nopietnu saslimšanu, pat ar letālu iznākumu, var izraisīt inficēšanās ar botulisma nūjiņu, kas ražo specifiskus neirotoksīnus (pieder pie visspēcīgākajām organiskajām indēm). Botulisma ierosinātājs un tā toksīns noteiktos apstākļos var uzkrāties konservos (galvenokārt mājās gatavotos), desās, zivīs, sviestā, bet svaigi dārzeņi un augļi var būt inficēti ar botulisma ierosinātāja sporām. Saslimšana var novest pie paralīzes, elpošanas un sirdsdarbības traucējumiem, spazmām orgānos un rezultātā var iestāties nāve.

Ļoti nopietnu saindēšanos var izraisīt jūras produkti, ja tie satur vibrionus –  īpaši bīstamas baktērijas.

Saindēšanās vai aizkuņģa dziedzera iekaisums?

Ja cilvēkam ir kuņģa-zarnu infekcija, parasti mēdz būt šādi simptomi:

  • paaugstināta temperatūra (var arī nebūt vai nedaudz paaugstināta);
  • galvassāpes, vājuma sajūta;
  • vēdera izejas traucējumi (caureja, dažreiz ar asinīm);
  • slikta dūša un vemšana;
  • vēdera sāpes.

Izņemot infekcijas, aizkuņģa dziedzera problēmas bieži vien izraisa cilvēku vēlme baudīt bagātīgas maltītes: ar treknu gaļu, kas turklāt ne vienmēr ir labi izcepta (iespēja inficēties), cīsiņiem, kas cepti uz oglēm, un alkohola lietošana, kā arī kombinēšana ar citiem trekniem ēdieniem. Rezultātā var rasties akūts stiprs pankreatīts jeb aizkuņģa dziedzera iekaisums. Tā jau vairs nav parasta saindēšanās ar pārtiku, un ārstēšana notiek pēc cita algoritma.

Akūta pankreatīta pazīmes:

  • pēkšņas sāpes vēdera augšdaļā (biežāk pa vidu vai kreisajā pusē, bet var atstaroties arī mugurā);
  • vispārējs vājums, vēdera izejas traucējumi, slikta dūša un vemšana, kas nerada atvieglojumu;
  • var būt drudzis un drebuļi, uzlēkt temperatūra.

Kas palīdzēs pēkšņa diskomforta gadījumā?

Pirmkārt jāatceras: ja pēkšņi sākušās vēdera sāpes, ir stipra caureja, jo īpaši ar asins piejaukumu, ir vemšana un arī augstāka ķermeņa temperatūra, tad nepieciešams ārsts. Sevišķi bīstami laikus nesaņemt ārsta palīdzību, ja atrodaties citas klimatiskās zonas valstīs, piemēram, tūristu iecienītajā Ēģiptē, Turcijā, Tunisijā, kādā no Āzijas valstīm.

Kā sev palīdzēt, ja ir kuņģa darbības traucējumi (kamēr nav saņemts ārsta padoms)? Svarīgākais ir daudz dzert (ja vien tam netraucē vemšana), lai no organisma izvadītu toksīnus un nepieļautu atūdeņošanos. No preparātiem var lietot absorbentus, piemēram, labi zināmo aktivēto ogli, bet nepārsniedzot ieteicamo devu. Ja aktivētā ogle ir tablešu formā, parasti rēķina 1 tableti uz 10 kg svara. Labi noder arī absorbents ar aktīvo vielu diosmektītu.

Saindēšanās gadījumā piemēroti var būt preparāti ar labajām baktērijām, piemēram, rauga sēnīšu Saccharomyces boulardi probiotikas. Tām ir maiga iedarbība pret saindēšanās simptomiem, un tās ļoti akurāti veic vēdera izejas stabilizēšanu. Taču var izvēlēties arī kādas citas probiotikas.

Probiotikas ir labs profilakses līdzeklis pret ceļotāju caureju. Tikai jāzina: lai tās palīdzētu pret iespējamām problēmām, to lietošana jāuzsāk vairākas dienas pirms ceļojuma.

Nekādā gadījumā nedrīkst lietot pretcaurejas līdzekļus, kamēr nav noskaidrots šķidrās vēdera izejas iemesls. Tie tikai apturēs peristaltiku (kuņģa un zarnu satura pārvietošanu) un, ja tur atradīsies patogēni, veicinās strauju to savairošanos un organisma saindēšanos. Šādās situācijās caureju nedrīkst strauji apturēt, jo tā darbojas kā dabīgs organisma attīrītājs no infekcijas un patogēniem.

Ko turēt pa rokai, lai vēders kārtībā

Lai ēdiens labāk sagremotos. Ja zināms, ka paredzams ēst “smagu” ēdienu, piemēram, uz grila pagatavotu gaļu, iepriekš pakonsultējoties ar ārstu vai farmaceitu, var lietot fermentus. Šajā situācijā palīdzēs bezrecepšu preparāti ar enzīmiem, jo tie palīdzēs sašķelt ogļhidrātus, taukus un olbaltumvielas. Ja pēc ēšanas kuņģī ir dedzināšana, var palīdzēt košļājamās tabletes, kas neitralizē skābi, radot kuņģī sārmaināku vidi. Šo līdzekļu sastāvā ir kalcija karbonāts, magnija karbonāts un alumīnija hidroksīds.

Pret caureju. Šādā situācijā lieti noder absorbenti – aktivētā ogle (1 tablete uz 10 kg svara) vai diosmektīts.

Ja caurejas dēļ radusies organisma atūdeņošanās, svarīgi atjaunot zaudētā šķidruma daudzumu un elektrolītus. Labi palīdzēs līdzeklis, kura sastāvā ir nātrija hlorīds, nātrija citrāts, kālija hlorīds un glikoze. Ja netiekat uz aptieku, tādu varat pagatavot paši mājās vienam litram vārīta ūdens pieliekot vienu tējkaroti (bez kaudzītes) sāls, astoņas tējkarotes cukura vai četras tējkarotes glikozes.

Papildus noteikti ir nepieciešams dzert ūdeni, līdz normalizējas vēdera izeja. Ieteicams lietot zāļu tējas vai melno tēju, kas satur vairāk miecvielu. Tējai jāļauj ievilkties 20 minūtes, tā jādzer bez cukura. Ja ir caureja, jāatturas no piena produktu lietošanas.

Pret sliktu dūšu un vemšanu. Noderēs piparmētras un citrona tēja, ingvers, kam piemīt pretiekaisuma īpašības un kas palīdz gremošanai. Var izmantot sūkājamās konfektes ar šādām sastāvdaļām. Dzert vēlams maziem malkiem.

Pret grēmām un vēdera pūšanos. Grēmas, atraugas bieži vien ir sekas tam, ka notikusi pārēšanās un dzerts kāds gāzētais dzēriens, šampanietis.    

Ja ir smaguma sajūta vēderā, labs palīgs būs fermentu preparāti ar pankreatīnu, bet grēmu gadījumā – skābi mazinoši līdzekļi. Pankreatīns – tas ir ferments, kas novērš smaguma sajūtu, tomēr tas nepalīdzēs, ja cilvēks ļoti bieži pārēdas. Lieto ēšanas laikā, tad tas paātrina ēdiena sašķelšanu un pašsajūta uzlabojas.  Par fermentiem, kā arī citiem līdzekļiem pret grēmām un vēdera pūšanos konsultējieties ar farmaceitu. Ar ātri palīdzošiem preparātiem ir vērts nodrošināties, jo īpaši vasarā un, ja neesat pārliecināts, ka spēsiet turēties pretim kārdinājumam apēst vairāk.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.