Menu
 

Foto: Padomi un idejas, kā ar mazām investīcijām iekārtot guļamistabu kopmītnēs vai īres dzīvoklī

  • Autors:  Darius Rimkus, “IKEA” interjera dizainers
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Lai iekārtotu patīkamu vidi, justos mājīgi un apkārt valdītu kārtība, nav vajadzīgs plašums, apgalvo interjera dizainers. Pateicoties radošiem mantu uzglabāšanas risinājumiem un mēbelēm, kas neaizņem pārāk daudz vietas, harmonisku guļamistabas vidi var iekārtot arī tad, ja visa iedzīve jāsaspiež vienā telpā un liekas, ka guļamistabā nav sevišķi daudz vietas nekam citam kā tikai gultai. Interjera dizainers dalās ar radošām idejām, kas palīdzēs izvēlēties naktsgaldiņu, galda lampu, grāmatplauktus un mēbeles drēbēm par pieejamu cenu.

Ērta drēbju uzglabāšana

Cilvēki jūtas labāk un miegs ir saldāks, kad mantas ir sakārtotas un nav izmētātas, kur pagadās. Tomēr realitātē īrētās istabiņās bieži vien nav vietas skapim un reizēm pat ne plauktiem. Nav iemesla nokārt degunu, jo mantu uzglabāšanai var izmantot sienas un pagulti. Neviena kopmītņu istabiņa nav tika maza, lai tajā neatrastos brīva vieta zem gultas.  Mantu uzglabāšanas risinājumu iespējas ir gana plašas: īpaši lietošanai zem gultas domātas kastes, plastmasas kastes ar vākiem vai pat divi vienā – gultas kaste un naktsgaldiņš.

Lai sezonālo apģērbu pasargātu no putekļiem, dizainers iesaka izmantot lielus auduma vai plastmasas maisus ar rāvējslēdzējiem. Tajos var glabāt arī rezerves gultas veļu, segu un siltos džemperus. Plastmasas kārbās ar cieši piegulošiem vākiem var glabāt brokastu pārslas, uzkodas un citas pārtikas rezerves. Arī apavus var likt kastēs, glabāt zem gultas un izņemt lietošanai, kad nepieciešams.

Ja īstam skapim istabā vietas neatliek, laba alternatīva ir kumodes un drēbju stangas, kas izmaksā vien nedaudzus eiro. Lai iegūtu papildu plauktus, stangu var papildināt, pievienojot iekaramo plauktu ar nodalījumiem.

Pārdomāti sakārtotā kumodē vietas ir vairāk

Kad vietas ir maz, pārdomāti sakārtot kumodes saturu kļūst vēl svarīgāk. Pirmkārt, atvilktnē var ievietot kastes un organizatorus, kas palīdzēs lietām atrasties savās vietās.  Vietu atvilktnē var optimāli izmantot, drēbes izvietojot vertikāli – sarullētas vai salocītas. Šādi tās var labāk pārskatīt un izvēlēties nepieciešamo, nekā turot kaudzītē citu uz citas. Ar speciāliem ieliktņiem vai kastītēm kumodes atvilktnē var ērti un skaisti uzglabāt arī rotaslietas un aksesuārus.

Kumode nav domāta tikai drēbēm, bet labi kalpo arī kancelejas preču, dokumentu un citu piederumu uzglabāšanai. Šim nolūkam noder atvilktnes ieliktņi un izturīgas uzglabāšanas kastes ar vai bez vākiem. Tajās var likt rakstāmpiederumus, elektroierīču lādētājus un dokumentus.

Ērta vieta gan miegam, gan atpūtai

Ieteicams izvēlēties gultu ar kompaktu gultas rāmi un zemu galvgali, kas ietilpst, piemēram, zem palodzes. Šādu gultu var izmantot arī dienas laikā lasīšanai vai kafijas pauzei – novieto spilvenus pie sienas, piestum kafijas galdiņu un baudi mirkli vai ienirsti jaunos apvāršņos lasot. Gadījumā, ja kafijas galdiņam nav vietas, itin labi var izlīdzēties ar sienas plauktiņu. Uz tā pietiek vietas lampai, modinātājpulkstenim, dažiem niekiem un arī grāmatām.

Lai miegs būtu ciešs un veselīgs, dizainers iesaka padomāt par telpas aptumšošanu. Gaismu aizturošas žalūzijas nelaiž cauri saules starus un gaismu no ielu laternām, tāpēc var netraucēti gulēt. Mājīguma radīšanā tekstilizstrādājumiem nav sāncenšu. Izvēlies gultas veļu, pledu un spilvenus, kas patiešām patīk, izklāj nelielu paklājiņu un telpas noskaņa acumirklī mainīsies. Mājīgu noskaņu piešķir arī dažādi gaismekļi, piemēram, gaismiņas ar baterijām vai LED USB lampa, kam nav vajadzīgs elektrības pieslēgums.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.