Menu
 

Ukrainas aizsargiem nosūtīts Latvijā ražots atmīnēšanas robots un munīcijas neitralizēšanas komplekti

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Turpinot atbalstu Ukrainas aizsardzības spēkiem, par sabiedrības ziedojumiem ir sagādāts nākošais humānās palīdzības sūtījumus, ar Latvijā ražotām militārām precēm – atmīnēšanas robotu un 4000 munīcijas neitralizēšanas komplektu teju 100 000 eiro vērtībā.

Portālā “Ziedot.lv” Ukrainas atbalstam līdz šim brīdim saziedoti 22,8 miljoni eiro, no tiem 13,2 miljoni eiro – Ukrainas aizsardzības spēkiem. Tie ir Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu ziedojumi, lai izteiktu atbalstu Ukrainai un palīdzētu uzvarēt Krievijas aizsākto pilna mēroga karu.

Pagājušā gada novembrī “Ziedot.lv” sāka ziedojumu kampaņu “Labas ziņas", kurā ikviens bija aicināts ziedot līdzekļus Latvijā ražotu militāro preču iegādei Ukrainas brīvības aizstāvjiem. Par saziedotajiem līdzekļiem Ukrainai tika nosūtīti jau četri militārie skūteri, deviņi kvadricikli un platformas, divi gaismas stabi ar ģeneratoriem, ieroču platformu un autonomā elektroapgādes sistēmu. Līdz šim sniegts atbalsts 365 tūkstošu eiro apmērā.

Ir sagatavots nākošais sūtījums ar Latvijā ražotām militārām precēm – autonomi vadāmu atmīnēšanas robotu “Labais” un 4000 nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas komplektu “UXO”. Ukrainas ārkārtas situācijas dienests ziņojis, ka Krievijas armija ir mīnējusi 30% valsts teritorijas, kas ierindo Ukrainu kā visvairāk mīnēto valsti pasaulē. Ar mīnām klāti ir gan zemnieku lauki, gan bērnu rotaļlaukumi, gan rūpnīcu teritorijas. Lai attīrītu Ukrainu no mīnām, vajadzētu 757 gadus.

Latvijas uzņēmums “LV-TEH” sadarbībā ar Ukrainas bruņoto spēku inženieru un sapieru vienībām uzbūvējis atmīnēšanas robotu “Labais”, kas var darboties autonomi un ir attālināti vadāms, neapdraudot atmīnēšanas speciālistu. Ierīce  ir domāta visu veidu sprādzienbīstamu priekšmetu vai munīcijas iznīcināšanai. Robota nelielie izmēri ļauj tam darboties sarežģītos apstākļos ar ierobežotu telpu.

Atmīnēšana  tiek veikta ar teleskopiskā divlīmeņa trala palīdzību. Atmīnēšanas mašīna paredzēta dažāda veida atmīnēšanas darbiem, pamatā lauksaimniecības zemes un atbrīvoto teritoriju atmīnēšanai, kā arī to varēs izmantot tuvāk frontes līnijai dažādu kaujas uzdevumu veikšanai. Latvijas uzņēmums “Teters” izstrādājis munīcijas neitralizēšanas komplektus “UXO”. Uz Ukrainu tiek nosūtīts 4000 vienību, kas var veikt visa veida nesprāgušas munīcijas neitralizēšanu uz zemes kārtas.

Kopējais humānās palīdzības sūtījumu izmaksas sastāda 99 400 eiro, vēsta “Ziedot.lv”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.