Menu
 

Uzņēmums turpina centienus Dreiliņos uzbūvēt sadzīves atkritumu dedzināšanas rūpnīcu

  • Autors:  LETA
Maijā Ropažu novada domes sēdes laikā norisinājās iedzīvotāju pikets pret koģenerācijas iekārtas jeb atkritumu dedzināšanas rūpnīcas būvniecību Ropažu novadā. Foto - arhīvs Maijā Ropažu novada domes sēdes laikā norisinājās iedzīvotāju pikets pret koģenerācijas iekārtas jeb atkritumu dedzināšanas rūpnīcas būvniecību Ropažu novadā. Foto - arhīvs

Uzņēmums "Vides resursu centrs", kura lielākais īpašnieks ir atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma "Clean R", turpina centienus uzbūvēt sadzīves atkritumu dedzināšanas rūpnīcu Dreiliņos, turklāt tajā pašā vietā, kurai Ropažu novada pašvaldības deputāti vienreiz šai iecerei nepiekrita, raksta "Latvijas Avīze".

Šī gada pavasarī uzņēmumam neizdevās pirmais mēģinājums iegūt Ropažu novada pašvaldības piekrišanu rūpnīcas būvniecībai. Toreiz pašvaldība saņēma vairāk nekā 5000 iedzīvotāju parakstītus iesniegumus ar iebildumiem pret šādas rūpnīcas būvniecību dzīvojamo māju tuvumā.

17.maijā Ropažu novada pašvaldība nolēma pārtraukt lokālplānojuma izstrādāšanu divos uzņēmuma "Vides resursu centrs" iegādātajos zemes gabalos apmēram septiņu hektāru kopplatībā Dreiliņos, kur bija paredzēts uzbūvēt šo rūpnīcu. Tomēr kopš augusta tiek gatavots otrs mēģinājums dabūt apstiprinājumu rūpnīcas projektam, vēsta laikraksts.

Ropažu novada pašvaldības Attīstības, īpašumu un investīciju departamenta vadītāja Linda Čakše informējusi, ka rūpnīcas celtniecības projekts atkārtoti vēl neesot saņemts, bet 12.septembrī pašvaldības Attīstības komitejā bijis informatīvs ziņojums par rūpnīcas projekta ietekmes uz vidi novērtējuma gaitu. 14.augustā "Vides resursu centrs" lūdzis par to atzinumu Vides pārraudzības valsts birojam (VPVB).

Gatavojoties otrajam mēģinājumam panākt pašvaldības un iedzīvotāju atbalstu rūpnīcas celtniecībai, oktobrī Ropažu kultūras centrā un Vangažos iedzīvotājiem piedāvāts tikties ar pašvaldības vadību un speciālistiem.

Jautāts, vai rūpnīcas projekts ir tas pats vecais vai satur būtiskas atšķirības, "Vides resursu centra" valdes loceklis Guntars Levics apgalvojis, ka projekts esot būtiski uzlabots, kā arī pilnveidots VPVB iesniegtais ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojums, piemēram, pilnveidota gaisa piesārņojuma uzraudzība. Rūpnīcas darbības laikā nepārtraukti notikšot gaisa piesārņojuma mērījumi, kas notikšot vairāk, nekā noteikts Eiropas Savienības un Latvijas normatīvos.

Savukārt biedrības "Vides sardze" valdes loceklis un Dreiliņu iedzīvotājs Konstantīns Voskoboiņiks uzskata, ka uzlabojumi piedāvājumā esot kosmētiski - projekts būtiski neatšķiroties no gada sākumā iesniegtā un pašvaldības deputātu noraidītā. Viņaprāt, pat ar vismodernākajiem filtriem neesot iespējams pilnīgi novērst izmešu radīto gaisa piesārņojumu.

VPVB Ietekmes uz vidi novērtējuma daļas vadītāja Vineta Maskava informējusi, ka pašlaik "Vides resursu centram" pieprasīti sīkāki paskaidrojumi par plānoto sadzīves atkritumu dedzināšanu. Vienlaikus VPVB lūdzis atzinumus arī Veselības inspekcijai, Valsts vides dienestam, Ropažu novada un Rīgas pašvaldībām, Satiksmes ministrijai, uzņēmumiem "Latvenergo" un "RB Rail". Tas, kad varētu būt gatavs atzinums par rūpnīcas ietekmi uz vidi, būšot atkarīgs no tā, cik drīz tiks saņemti atzinumi no pieminētajām valsts pārvaldes iestādēm un uzņēmumiem, bet šogad process varētu vēl nebūt pabeigts.

Kā liecina "Firmas.lv" dati, "Vides resursu centra" īpašnieki ir "Clean R" - 53%, "Mosk Latvija" - 27% - un "BAO sistēmas" - 20%. 2022.gadā uzņēmums strādājis ar 8,4 miljonu eiro apgrozījumu un 0,28 miljonu eiro peļņu. Kā "Clean R" patiesais labuma guvējs norādīts Guntars Kokorevičs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.