Menu
 

Banku analītiķi septembrī Latvijā prognozē gada inflāciju 3,4-3,5% apmērā

  • Autors:  LETA
Grafika - LETA Grafika - LETA

Latvijā gada inflācija šogad septembrī varētu būt samazinājusies līdz 3,4-3,5%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 5,4%, aģentūrai LETA prognozēja banku analītiķi.

"Swedbank" ekonomists Oskars Niks Mālnieks sacīja, ka 2023.gada septembrī salīdzinājumā ar augustu patēriņa cenas varētu būt samazinājušās par 0,3%, tādējādi inflācijai gada laikā - šogad septembrī salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri - veidojot apmēram 3,4%.

"Ražas sezonas un krītošo pasaules pārtikas izejvielu cenu iespaidā, visdrīzāk, turpinājusies pārtikas cenu deflācija," teica Mālnieks, vienlaikus norādot, ka arī elektroenerģijas sadales tarifa atlaižu dēļ būtiski zemākas bija izmaksas par elektroenerģiju. Savukārt naftas cenu pieauguma dēļ degvielas cenas turpināja kāpt.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis prognozēja, ka gada inflācija septembrī varētu būt samazinājusies līdz 3,5%.

"Otro mēnesi pēc kārtas cenu līmenis kritās," sacīja Gašpuitis, piebilstot, ka septembra deflācija pastiprināja gada inflācijas sarukumu jau līdz sen neredzētam līmenim 3,5% apmērā. 

Pēc viņa teiktā, lielākais ieguldījums patēriņa cenu kritumā varētu būt no maksas par mājokli, enerģijas un pārtikas cenu pazemināšanās. Visdrīzāk, arī citās preču grupās varētu būt neliels cenu kritums. Savukārt kāpums būs redzams degvielas cenās. Tajā pašā laikā sezonālais cenu pieaugums apģērbiem un apaviem varētu būt minimāls vai neitrāls, jo "patēriņa panīkums" varētu likt uzmanīgāk piemērot cenas jaunajai rudens ziemas kolekcijai.

Jau vēstīts, ka patēriņa cenas šogad augustā salīdzinājumā ar jūliju Latvijā samazinājās par 0,6%, bet gada laikā - šogad augustā salīdzinājumā ar 2022.gada augustu - palielinājās par 5,4%. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, augustā pieauga par 15,6%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.