Menu
 

Ķemeru Nacionālajā parkā aicina uz izglītojošu pasākumu "Kad beigas ir tikai sākums"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Rudenī, kad dabā iestājas nosacīts miera un miega periods, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) un Ķemeru Nacionālais parks aicina uz tematisku pasākumu “Kad beigas ir tikai sākums”. Pasākumā, kas notiks sestdien, 28.oktobrī, varēs uzzināt par dzīvības ciklu dabā – kas notiek ar organismiem pēc to bojāejas, kāda ir šī procesa nozīme dabā. Pārgājiena un izzinošo aktivitāšu uzmanības centrā – mirusī koksne, tostarp šī gada dzīvotne – kritala, informē DAP.

Pasākumā iespējams iesaistīties vairākos veidos, jo paredzētas trīs dažādas aktivitātes. Pirmā no tām ir pārgājiens no plkst.11.00 līdz 13.00 kopā ar dabas eksperti Līgu Strazdiņu. Tajā ikviens aicināts iepazīt dabiska meža elementus, īpašu uzmanību pievēršot mirušajai koksnei. Pārgājienam laikus jāpiesakās, aizpildot anketu ej.uz/kadbeigasirtikaisakums. Informācija par tikšanās vietu tiks izsūtīta reģistrētajiem dalībniekiem.

Vienlaikus no plkst.11.00 līdz 17.00 Ķemeru Nacionālā parka dabas centrā Meža mājā Ķemeros ikviens bez maksas var piedalīties īpašā “izlaušanās spēlē” un apskatīt Jūrmalas Mākslas skolas audzēkņu radīto izstādi “Kritalas”. Turpat no plkst.12.00 līdz 15.00 būs iespēja doties virtuālā ceļojumā sēņu pasaulē, kur baisus dabas elementus palīdzēs saskatīt 3D brilles, stāsta DAP pārstāvji.

“Diena un nakts, krāsainais rudens, kas nomaina ziedošo vasaru, mums atgādina par dabā valdošajiem pretstatiem un cikliskumu. Pilnbrieds nevar būt mūžīgs ne dabā, ne cilvēka mūžā, par ko mudina aizdomāties sirmie mati, veļu laiks un no Rietumiem aizgūtais Helovīns. Tādēļ aizvien aktuāls ir jautājums – kas seko pēc tam? Vai tās ir beigas? Bet varbūt beigas ir kā jauna sākums? Dabā to redzam gadu no gada, atliek būt vērīgiem un izprast notiekošos procesus,” pasākumā piedalīties iedrošina Ķemeru Nacionālā parka dabas centra vadītāja Agnese Balandiņa.

Viens no mirušās koksnes elementiem ir kritala. Kritalas ir viens no nozīmīgākajiem dabiskas meža struktūras elementiem, kam ir neaizstājama nozīme dzīvības daudzveidības nodrošināšanai mežā. Par kritalu uzskatāmi nokrituši, nokaltuši stumbri vai to daļas. Kritalas var veidoties dabiski, kokiem atmirstot izretināšanas rezultātā, kā arī vējlaužu, vējgāžu, snieglaužu, kukaiņu darbības, slimību vai ugunsgrēku rezultātā. Kritalu atmirušo koksni par dzīves un barošanās vietu izmanto sēnes, gļotsēnes, ķērpji, sūnas, gliemeži un kukaiņi. Bet putniem un zīdītājiem tās kalpo kā paslēptuve, vieta, kur meklēt barību un arī izaudzināt mazuļus, vēsta DAP.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.