Menu
 

Ar darbsemināru un pārgājieniem sāk darbu pie "Mežtakas" un "Jūrtakas" pieejamības uzlabošanas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - baltictrails.eu Foto - baltictrails.eu

Pārgājienu entuziastu kopiena turpina augt, tādēļ Latvijas Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs" nākusi klajā ar iniciatīvu padarīt garās distances pārgājienu maršrutus "Mežtaka" un "Jūrtaka" pieejamākus dažādām sabiedrības grupām, iekļaujot ģimenes ar maziem bērniem, seniorus, cilvēkus ar pārvietošanās grūtībām vai citiem ierobežojumiem. Sadarbībā ar šo sabiedrības grupu organizācijām un projekta partneriem no Latvijas un Igaunijas tiks izstrādāti vides pieejamības risinājumi, dodot iespēju baudīt pārgājienu pieredzi plašākam sabiedrības lokam, informē LLTA "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele.

7.novembrī aicina pievienoties darbsemināram Saulkrastu novada Zvejniekciemā, kas būs veltīts pārgājienu taku "Mežtaka" un "Jūrtaka" pieejamības uzlabošanai dažādām sociālajām grupām: cilvēkiem ratiņkrēslos, ar redzes traucējumiem, senioriem un ģimenēm ar maziem bērniem. Seminārā aicināti piedalīties tūrisma uzņēmēji, pašvaldību pārstāvji, gidi, dažādu sociālo grupu organizāciju pārstāvji un ikviens interesents, kam rūp vides pieejamības uzlabošana.

Seminārā praktiskā pieredzē un vides pieejamības risinājumos dalīsies eksperti no Norvēģijas, Apvienotās Karalistes, Itālijas, Igaunijas un Latvijas. Runātāju vidū pārstāvētas dažāda tipa organizācijas: Norvēģijas Pašvaldību savienība, Itālijas Tūrisma federācija, Igaunijas kamera cilvēkiem ar invaliditāti, Apvienotās Karalistes Pārgājienu asociācija un Eiropas garo distanču pārgājienu asociācija. Šī organizācija 2023.gadu ir pasludinājusi par garo distanču pārgājienu maršruta E9 gadu, to īpaši popularizējot. Jūrtaka ir E9 daļa Baltijas valstīs, atzīmē A.Ziemele. Plašāka informācija par semināru un pārgājieniem pieejama vietnē www.celotajs.lv.

Pēc prezentācijām un diskusijām Zvejniekciemā 7.novembra vakarā dalībnieki aicināti doties īsā Jūrtakas pārgājienā Saulkrastos (~3.5 km). Aicinājums ņemt līdzi lukturīšus, jo pārgājiens notiks dienas tumšajā laikā.

Savukārt 8.novembrī paredzēts pārgājiens posmā no Lilastes līdz Carnikavai (aptuveni 9 km, daļa no "Jūrtakas" 25. un 26.posma). Pārgājienā tiek aicināts ikviens interesents, īpaši dalībnieki no projektā iekļautajām mērķa grupām, lai kopīgi izzināto šo grupu vajadzības vides pielāgošanai, jo tieši šajā posmā tiks veikti uzlabojumi vides pieejamībai cilvēkiem ar kustību ierobežojumiem, norāda "Lauku ceļotāja" pārstāve.

Šo maršruta posmu raksturo skaista smilšu pludmale, ko ieskauj kāpas ar priežu mežiem. Pēc noietiem 4,5 kilometriem sasniegs Latvijas skaistākās un garākās upes Gaujas ieteku jūrā. Gaujas upes grīva ir nozīmīga putnu ligzdošanas un zivju barošanās vieta, tādēļ no 1.maija līdz 31.jūlijam upes kreisajā krasta teritorija ir sezonāls dabas liegums. Bet rudenī teritorija ir pieejama, tieši tāpēc rudens ir īpaši piemērots laiks "Jūrtakas" pārgājieniem šajā posmā.

Pie Gaujas ietekas jūrā šoreiz neturpinās ceļu pa ierasto "Jūrtakas" maršrutu, bet šķērsos Gauju vietējā zvejnieka Artūra Jākobsona laivā "Sarnikau". Artūrs arī pacienās ar slavenajiem Carnikavas nēģiem. Gauja ir viena no trim Latvijas upēm, kurā tiek ķerti nēģi, atgādina "Lauku ceļotāja" pārstāve.

Pārceļoties pāri Gaujai, dalībnieki turpinās pārgājienu līdz Carnikavas pludmalei (~2km). Ceļu turpinās pa Carnikavas promenādi (1,8 km), lai sasniegtu pilsētu. Šo promenādes daļu projekta ""Mežtakas" un "Jūrtakas" pārgājienu taku pieejamības uzlabošana dažādām sociālajām grupām" ietvaros plānots padarīt pieejamāku cilvēkiem ratiņkrēslos. Takas, kas savienojas ar promenādi, tiks pielāgotas, lai promenādi sasniegtu arī cilvēki ratiņkrēslos.

Pēc promenādes dosies uz Carnikavas Novadpētniecības centru (0,5 km), kur pārgājienu noslēgs ar ekskursiju, kopīgām pusdienām un sarunām, kā pārgājienu takas padarīt pieejamākas dažādām sabiedrības grupām. No Carnikavas tiks organizēts transports šoferiem atpakaļ pie savām automašīnām Lilastē, vēsta A.Ziemele.

Ir iespējams piedalīties tikai darbseminārā 7.novembrī vai tikai kādā no pārgājieniem 7. un 8.novembrī. To lūdz atzīmēt reģistrācijas anketā. Reģistrēšanās pārgājieniem līdz 1.novembrim, aizpildot anketu forms.gle/BwcPc8dt5jgcuAcH7.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.