Menu
 

Pēc vardarbīgiem protestiem Minesota iesaistījusi Nacionālo gvardi kārtības nodrošināšanā

  • Autors:  LETA/BBC/AP

ASV Minesotas štata gubernators Tims Volzs ceturtdien lūdzis Nacionālās gvardes palīdzību kārtības atjaunošanai pēc vardarbīgiem protestiem saistībā ar kāda policijas aizturēta melnādaina vīrieša nāvi.

46 gadus vecais Džordžs Floids pirmdien Mineapolē tikai aizturēts, policijai izmeklējot apsūdzības par viltotas banknotes izmantošanu.

Protesti sākās pēc tam, kad sociālajos medijos parādījās video ar Floida aizturēšanas gaitu.

Video redzams un dzirdams, kā roku dzelžos saslēgtais Floids ir nogāzts zemē un saka, ka nevar paelpot. Viens no policistiem tur celi uz Floida kakla. Notikuma vietā redzami arī citi policisti.

Mineapolē jau trešo nakti notikuši vardarbīgi protesti un laupīšanas un izraisījušās protestētāju sadursmes ar policiju.

Ceturtdien protestētāji Mineapolē ielauzās vienā no policijas iecirkņiem un to aizdedzināja. Policisti, spriežot pēc notikuma video, bija ēku atstājuši.

Netālu no policijas iecirkņa tika izlaupīts veikals, aizdedzināta automašīna un vēl kāda ēka.

Tajā pašā laikā citur pilsētā protesti noritēja mierīgi, piedaloties tūkstošiem cilvēku. Daudziem protestētājiem uz seja bija maskas, taču sociālā distance lielākoties netika ievērota.

Mineapolē drošības apsvērumu dēļ līdz svētdienai apturēta autobusu un vilcienu satiksme. Slēgti arī vairāki veikali.

Protesti iepriekšējās dienās notikuši arī Čikāgā, Losandželosā un Memfisā.

Pēc Mineapoles un kaimiņos esošās Sentpolas lūguma Minesotas gubernators ceturtdien iesaistīja štata Nacionālās gvardes karavīrus kārtības nodrošināšanā, norādot, ka izveidojusies "miera laika ārkārtējā situācija".

Arī Sentpolā protesti pārauguši vandālismā.

Volzs norādīja, ka vandālisms un dedzināšana kaitējusi daudziem uzņēmumiem, tostarp tādiem, kas pieder minoritātēm.

"Džordža Floida nāvei būtu jānoved pie taisnīguma un izmaiņām sistēmā, nevis vēl citu cilvēku nāvēm un iznīcības," uzsvēra gubernators, aicinot protestētājus saglabāt mieru.

Sentpolas mērs, melnādainais politiķis Melvins Kārters aicināja cilvēku palikt mājās un nepiedalīties protestos.

"Lūdzu koncentrējieties uz Džordžu Floidu, mūsu kustību un uz to, lai novērstu, ka kaut kas tāds atkārtojas," mudināja Kārters.

Mineapoles mērs Džeikobs Frejs trešdien aicināja izvirzīt apsūdzības policistiem, kuri saistīti ar Floida nāvi.

Četri policisti, kas bija iesaistīti Floida aizturēšanā, ir atlaisti.

ANO cilvēktiesību augstā komisāre Mičela Bačeleta ceturtdien pauda satraukumu par Floida nāvi, mudinot ASV varasiestādes spert "nopietnus soļus", lai izbeigtu nevainīgu melnādaino amerikāņu nogalināšanas gadījumus.

"Šī nogalināšana ir kārtējais gadījums garajā sarakstā, kad policisti vai sabiedrības pārstāvji nogalina neapbruņotus afroamerikāņus," paziņojumā norādīja Bačeleta, uzstājot, ka "ASV varasiestādēm ir jāsper nopietni soļi, lai šādus nogalināšanas gadījumus apturētu, un, kad tādi notiek, nodrošinātu, ka tiek panākts taisnīgums".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.