Menu
 

Videonovērošanas kameras sekmē drošību Ķekavas novadā

  • Autors:  Vineta Vītoliņa
Foto - Ķekavas novada pašvaldība Foto - Ķekavas novada pašvaldība

Lai nodrošinātu lielāku iedzīvotāju drošības līmeni, Reģionālās pašvaldības policijas (RPP) operatīvu informācijas saņemšanu un iespēju nekavējoties sniegt palīdzību nelaimē nokļuvušiem cilvēkiem, ikdienas darbā nozīmīgs palīgs ir videonovērošanas kameras un videoierakstu programmatūra. Videokameras tiek uzstādītas sabiedriski nozīmīgās vietās, īpaši uzmanību pievēršot, piemēram,  grūti kontrolējamām un publiskām vietām, izglītības iestādēm, atpūtas vietām un rotaļlaukumiem.

Kā stāsta RPP priekšnieks Māris Bomiņš, videokameru modernizēšana un jauno tehnoloģiju izmantošana policijas darbā ir viena no prioritātēm un nākotnē ir plānots, ka tehnisko palīglīdzekļu skaits palielināsies. Tas rada jaunus izaicinājumus darbā ar informācijas atlasi un apkopošanu, tāpēc, sadarbībā ar Ķekavas novada pašvaldības informācijas tehnoloģiju speciālistiem, tiek ieviestas jaunas programmas, kuras šo darbu atvieglotu un automatizētu. Šobrīd tiek testēta sistēma, kas ar algoritmu palīdzību spēj identificēt automašīnu numura zīmes, saglabāt šo informāciju un vēlāk atlasīt nepieciešamos datus.

Tāpat, lai optimizētu ikdienas darbu, tiek ieviesta sistēma, kas dežūrdaļas darbiniekiem atvieglotu darbu ar videokameru pārskatīšanu, atlasot tikai to saturu, kas identificē noteiktas darbības, kurām darbiniekiem būtu jāpievērš uzmanība. Tas policijas darbu padara efektīvāku, jo darbiniekiem nav pašiem jāapskata visi ieraksti, kas ir laikietilpīgs process, bet tikai tie, kurus programma ir identificējusi pēc noteiktiem tehniskajiem parametriem.

Līdz ar to videonovērošanas kameras policijas darbiniekiem ļauj veikt arī mērķtiecīgāku un efektīvāku patrulēšanas darbu, operatīvi reaģējot un iekļaujot ikdienas maršrutos vietas, kur kameras ir fiksējušas aizdomīgas vai neatļautas darbības. Tāpat, ierodoties notikuma vietā un veicot aizturēšanu,  kameras, ar kurām ir aprīkoti, policijas darbinieki un policijas automašīnas, fiksē notiekošo, kas savukārt sniedz papildus drošību un, nepieciešamības gadījumā, ir iespēja izmantot vēlāk arī videomateriālus no aizturēšanas brīža.

Papildus tam ikdienas darbā tiek izmantota arī pārvietojamā videokamera, kuru ir iespējams uzstādīt vietās, kur noteiktā brīdī ir nepieciešama videonovērošana, piemēram, vasaras sezonā tās ir atpūtas vietas pie ūdens. Tāpat pārvietojamā videokamera noder tam, lai policija varētu fiksēt pārkāpumus par sadzīves atkritumu izmešanu tam nepiemērotajās vietās  vai zādzību gadījumos.

Jaunās tehnoloģijas policijas darbiniekiem ir liels palīgs drošības un sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, kā arī pārkāpumu fiksēšanā  un kvalitatīvu pierādījumu gūšanā, lai vainīgos likumpārkāpējus sauktu pie atbildības. M.Bomiņš stāsta, ka videonovērošanas kameru skaita palielināšana sekmē drošības uzlabošanu, ka arī novērots, ka vietās, kur ir uzstādītas videonovērošanas kameras, pārkāpumu īpatsvars sarūk. Līdz ar to arī nākotnē RPP turpinās darbu pie videonovērošanas sistēmas modernizēšanas un sava darba uzlabošanas, lai gādātu par novada iedzīvotāju drošību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.