Menu
 

Parādoties Covid-19 vakcīnai, Latvijā to piešķirtu aptuveni 800 000 cilvēku

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Līdz šim Latvija ir apzinājusi prioritāri vakcinējamo personu loku un tajā ietilpst aptuveni 800 000 cilvēku, pavēstīja Veselības ministrijas pārstāve Anna Strapcāne.

To vidū ir personas, kurām ir lielāks risks veselībai, saslimstot ar Covid-19, piemēram, seniori, cilvēki ar hroniskām slimībām, sociālo aprūpes centru klienti un darbinieki, ārstniecības personas un citi, kas ir nodarbināti augstāka riska darbos, kā arī operatīvo dienestu darbinieki.

Prioritāri vakcinējamo personu loks apzināts, ņemot vērā Eiropas komisijas rekomendācijas un citu valstu praksi. Ministrijā gan atzīmē, ka Pasaules veselības organizācijas eksperti rekomendē vakcinēt 20% cilvēku no populācijas, bet Latvijā šis skaits sanāktu lielāks.

Kā vēstīts, Eiropas Savienība (ES) vienojusies ar farmācijas kompāniju "AstraZeneca" par 300 miljonu devu iespējamās jaunā koronavīrusa vakcīnas iegādi, ja tā kļūs pieejama, iepriekš paziņoja Eiropas Komisija (EK). EK plāno iepirkt vakcīnu 27 ES dalībvalstu vārdā, ja vakcīna tiks atzīta par drošu un efektīvu.

Attiecīgi Latvija piedalītos šajā EK organizētajā iepirkumā, atklāj Strapcāne. Tomēr patlaban EK vēl tikai apzina kopējo vakcīnu piedāvājumu - vakcīnu devas pilnam vakcināciju kursam, vakcīnu cenas, vakcīnu apjomus, kas būs pieejami tirgū. Līdz ar to nav vēl iespējams, aprēķināt konkrētas summas šo vakcīnu nodrošināšanai.

Turpmākie soļi būs atkarīgi no vakcīnu ražotājiem un EK plānotā iepirkuma, kā arī tā sadales principiem. "Šobrīd detalizēti runāt par tiem ir pāragri," piebilst ministrijas pārstāve.

Jau ziņots, ka minētā iepirkuma līgums paredz arī papildu 100 miljonu devu iegādi.

"AstraZeneca" vakcīna tiek izstrādāta sadarbībā ar Oksfordas universitāti.

Saskaņā ar Pasaules Bankas datiem ES iedzīvotāju kopējais skaits sasniedz aptuveni 447 miljonus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.