Menu
 

Jūrmala pretendēs uz titulu "Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Jānis Saliņš Foto - Jānis Saliņš

Jūrmalas pilsēta gatavos pieteikumu Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukuma iegūšanai 2027. gadā, ceturtdien sēdē nolēma Jūrmalas domes deputāti. Bagātīgs kultūrvēsturiskais mantojums, attīstīta kultūras infrastruktūra, pieredze vietēja un starptautiska mēroga pasākumu norisēs un starptautiskās sadarbības pieredze kultūras jomā ir teicami priekšnosacījumi, lai Jūrmala kļūtu par Eiropas kultūras galvaspilsētu, norāda pašvaldībā.

Gatavojot pieteikumu Eiropas kultūras galvaspilsētas titula iegūšanai, Jūrmalā tiks veikts dažādu jomu izvērtējums, definēta pilsētas kultūras stratēģiskā attīstība un izstrādāts kultūras aktivitāšu plāns līdz 2027. gadam. Tiks veidotas darba grupas, kurās iesaistīti mākslas un kultūras jomas profesionāļi, pilsētplānošanas un pilsētvides speciālisti, sabiedrības līdzdalības eksperti, izglītības, mārketinga un uzņēmējdarbības jomas pārstāvji un citu nozaru speciālisti.

Īpaša uzmanība tiks pievērsta iedzīvotāju iesaistei, iekļaujot darba grupās dažādu profesiju, sociālo grupu, paaudžu un tautību iedzīvotājus, kā arī vietējo kopienu un nevalstisko organizāciju pārstāvjus.

Pašvaldībā norāda, ka Jūrmala lepojas ar savu kultūrvēsturisko mantojumu – Latvijas kultūras kanonā iekļauto Dzintaru koncertzāli, kur norisinās augstvērtīgi mūzikas koncerti, arhitektūras pērli – Mellužu brīvdabas estrādi, kas pēc atjaunošanas atdzimusi kultūras norisēm un pieejama visiem jūrmalniekiem. Funkcionējošā dzelzceļa stacijā Dubultos ir izveidota unikāla mākslas telpa, kur var skatīt laikmetīgo mākslu.

Arī Jūrmalas vide ir atvērta notikumiem –  jūras malā saullēktā skanējuši ērģeļmūzikas koncerti, saulei rietot – klasiskās mūzikas koncerti, vasarā katru nedēļas nogali vēsturiskajā Horna koncertdārzā tradicionāli norisinās brīvdabas koncerti. Pilsētā sastopamie vides objekti – mākslas darbi – vēsta par Jūrmalas bagāto kultūras un vēstures mantojumu – izcilajiem latviešu dzejniekiem Rainim un Aspazijai veltītais piemineklis “Krauklītis”, skulptūra “Aspazija kāpās” –, arī mākslinieciski augstvērtīgi vides objekti, kas raksturo Jūrmalu.

“Eiropas kultūras galvaspilsētas tituls būtu augsts Jūrmalas kultūras dzīves un radošuma novērtējums un unikāla iespēja starptautiski, īpaši Eiropas mērogā, popularizēt Latviju un Jūrmalu, arī kā vadošo Baltijas valstu kultūras un tūrisma galamērķi. Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukums ir stimuls un atbalsts pilsētas ekonomiskajai un uzņēmējdarbības attīstībai, tas veicinātu iedzīvotājos piederības sajūtu un lepnumu par savu pilsētu,” izteicies Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.