Menu
 

ĀM parlamentārā sekretāre: Latviju uztrauc mākslīgu tirdzniecības barjeru celšana

  • Autors:  LETA
Foto - Ārlietu ministrija Foto - Ārlietu ministrija

Latviju uztrauc mākslīgu tirdzniecības barjeru celšana, norādījusi Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Kā aģentūru LETA informēja ĀM, Kalniņa-Lukaševica šodien piedalījās Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā organizētajā tiešsaistes diskusijā par Eiropas Savienības (ES) kopējās tirdzniecības politikas pārskatu un ar to saistītajām aktualitātēm. Parlamentārā sekretāre pauda stingru atbalstu sāktajam ES tirdzniecības politikas pārskatam.

Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka Latvijai ir svarīgi, lai ES aizstāv savas ekonomiskās intereses, mazina ievainojamību un stiprina noturību. Tomēr, to darot, ES nedrīkst pazaudēt savus principus, vērtības un standartus.

"Latvijai būtiska ir atvērta, godīga un uz noteikumiem balstīta pasaules tirdzniecība. Tāda, no kuras iegūst gan uzņēmēji, gan patērētāji, gan darba ņēmēji," skaidroja ĀM parlamentārā sekretāre.

Covid-19 krīze un tirdzniecības saspīlējumi bremzēja tirdzniecības apjomus un līdz ar to arī ekonomisko izaugsmi. Latviju uztrauc mākslīgu tirdzniecības barjeru celšana. Kalniņa-Lukaševica norādīja, ka nedrīkst pazaudēt līdzsvaru starp tirgus aizsardzību un atvērtību.

Uzrunājot diskusijas klausītājus, ĀM parlamentārā sekretāre akcentēja trīs lielās prioritātes ES tirdzniecības politikā, kā pirmo minot nepieciešamību pēc izmaiņām starptautiskajā vidē par labu mazākajiem tirgus spēlētājiem.

"Maziem un vidējiem uzņēmumiem kā Eiropas ekonomikas stūrakmenim ir jābūt mūsu tirdzniecības politikas fokusā," sacīja parlamentārā sekretāre.

Kā otro prioritāti Kalniņa-Lukaševica uzsvēra tirdzniecības dažādošanu. Domājot par Eiropas ekonomisko izaugsmi pēc Covid-19 krīzes, ir jāmeklē jaunas eksporta iespējas, efektīvi jāievieš esošie brīvās tirdzniecības nolīgumi, kā arī jāseko, kā partneri izpilda savas apņemšanās.

"Ir jāspēj izskaust negodīga konkurence, kas visvairāk jūtama ES un Ķīnas asimetriskajās tirdzniecības attiecībās. Mēs nevaram būt naivi tirdzniecības attiecībās ar Ķīnu. Mums ir jāspēj reaģēt, ja tiek pārkāptas mūsu intereses," pauda Kalniņa-Lukaševica.

Nosaucot trešo prioritāti, pēc ĀM parlamentārās sekretāres paustā, ir nepieciešama izlēmīga Pasaules Tirdzniecības organizācijas reforma, pielāgojot to mūsdienu vajadzībām un izaicinājumiem.

Diskusijas fokusā bija šī gada jūnijā sāktā ES tirdzniecības politikas pārskatīšana, kas īpaši aktualizējusies, ņemot vērā Covid-19 pandēmijas radītos izaicinājumus un nepieciešamību atveseļot ES ekonomiku. Latvija kopumā atbalsta EK piedāvāto virzienu, kas balstās uz atvērtas stratēģiskās autonomijas modeli un paredz dažādot piegāžu avotus, tādejādi mazinot atkarības risku no dažiem tirgus dalībniekiem.

Diskusijā piedalījās arī EK priekšsēdētājas izpildvietnieks, tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis (JV), Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA), uzņēmuma "SAF Tehnika" valdes priekšsēdētājs un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes loceklis Normunds Bergs, pavēstīja ĀM.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.