Menu
 

Apdrošinātājs: Visbiežākais cēlonis sadursmēs ar meža dzīvniekiem – stirna

  • Autors:  Laima Kristapsone, “If Apdrošināšana” Komunikācijas vadītāja
Foto - Vija Vāvere Foto - Vija Vāvere

"If Apdrošināšanas" Baltijā veiktā pētījuma dati liecina, ka 68% Latvijas, 64% Igaunijas un 57% Lietuvas iedzīvotāju visbiežāk cietuši ceļu satiksmes negadījumā ar stirnu. Tālāk ierindojas sadursme ar alni, kā arī ar mežacūkām. Pētījumā noskaidrots, ka sadursmēs ar meža dzīvniekiem ir iekļuvis katrs sestais Baltijas valstu iedzīvotājs.

Sadursmes ar meža dzīvniekiem notiek salīdzinoši reti, tomēr sekas mēdz būt ļoti nopietnas, līdz ar to arī zaudējumu apmērs, norāda apdrošinātājs. "If Apdrošināšanas" dati atklāj, ka Latvijā šogad kopumā jau ir reģistrētas 220 tiešas sadursmes ar meža dzīvniekiem un vidējā izmaksātā atlīdzība ir 2000 eiro.

"Laika posmā no augusta līdz novembrim trīs ceļu satiksmes negadījumos, no kuriem divi notikuši Kurzemes pusē un viens – Vidzemē, ar meža dzīvniekiem iesaistītās automašīnas vairs nebija iespējams atjaunot vai tika nodarīti būtiski bojājumi," stāsta kompānijas Atlīdzību nodaļas vadītāja Līga Bērziņa.

"Uz autoceļa Tukums – Kolka pēkšņi izskrēja mežacūka, autovadītājs centās bremzēt un mainīt virzienu, taču no sadursmes izvairīties neizdevās un tika sadragāts automašīnas priekšējais atdurstienis jeb tautā saukts par bamperi, lukturi un viens no spārniem. Pēc sadursmes automašīna vairs nebija atjaunojama, īpašnieks pieteica KASKO negadījumu, kura atlīdzība novērtēta vairāk nekā 22 500 tūkstošu eiro apmērā. Savukārt Tukuma novadā Jaunsātu pagastā, braucot Rīgas virzienā, starp zemi un ceļa aizsargbarjeru pēkšņi parādījās stirna un metās automašīnas priekšā. Arī šis auto tika pilnībā sabojāts, un zaudējumi novērtēti vairāk nekā 9000 tūkstošu eiro apmērā.

Līdzīgs gadījums notika arī oktobra beigās Salacgrīvas novadā, kur sešas mežacūkas šķērsoja brauktuvi un, diemžēl, trieciena rezultātā būtiski cieta automašīna, kuras zaudējumi novērtēti vairāk nekā 9000 eiro apmērā."

No sadursmes ar meža dzīvnieku ne vienmēr ir iespējams izvairīties, pat ja šoferim ir teicamas auto vadīšanas prasmes, un viņš brauc piesardzīgi. Mēdz būt situācijas, kad avārija ir neizbēgama, un tad sekas palīdz novērst If KASKO apdrošināšana. "If" KASKO apdrošināšanas segumā ir iekļauta tieša sadursme ar dzīvnieku, kas var būt ne tikai meža iemītnieks, bet arī klaiņojošs suns, kaķis vai kāds cits dzīvnieks, un šajā situācijā netiek piemērots pašrisks, ja par negadījumu ziņots Valsts policijai un ir veikta negadījuma vietas fotofiksācija.

Kā būt uzmanīgiem tumšajā laikā?

- Lietojiet drošības jostas, ievērojiet noteikto braukšanas ātrumu un esiet gatavi pie nepieciešamības strauji bremzēt.

- Dzīvnieku var mēģināt aizbiedēt ar skaņas signālu, bet nav ieteicams ieslēgt tālās gaismas, jo tās dzīvnieku var nobiedēt vēl vairāk.

- Ja sadursme ar meža dzīvnieku tomēr notikusi, informējiet par to Valsts policiju.

- Riepām un riepu protektoriem jābūt atbilstošām braukšanas apstākļiem, un no 1.decembra automašīnai jābūt aprīkotām ar ziemas riepām.

- Atcerieties par If KASKO apdrošināšanas polisi – tā var pasargāt brīdī, ja notiks negadījums.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.