Menu
 

Viņķele: Trūkst esošo ierobežojumu kontroles un atbalsta pasākumu iedzīvotājiem

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Trūkst esošo Covid-19 pandēmijas dēļ noteikto ierobežojumu kontroles un arī atbalsta mehānismu iedzīvotājiem, kuri zaudējuši ienākumus, intervijā Latvijas Radio atzina veselības ministre Ilze Viņķele (AP), vienlaikus atzīstot, ka redz pēc vēl stingrākiem ierobežojumiem un arī ārkārtējās situācijas pagarināšanas.

Komentējot Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) uzrunu iedzīvotājiem svētdienas vakarā, ministre uzvēra, ka par nepieciešamību pagarināt ārkārtējo situāciju runāja jau pirms nedēļas, uzsverot, ka pēc epidemioloģiskajiem datiem šāda vajadzība ir acīmredzama. Minimālais laiks, lai sajustu kādu efektu, būtu šo periodu pagarināt par divām nedēļām.

Tāpat viņa iepriekš minējusi, ja situācija nestabilizēsies, tad striktāki ierobežojumi būs nepieciešami visas valsts teritorijā. Un šāda aina ir redzama, atzina ministre.

Vaicāta, kādi varētu būt šie ierobežojumi, ministre teica, ka vispirms jāskatās, kā veicies ar esošo ierobežojumu ievērošanu. Viņa minēja, ka "melnās piektdienas" iepirkšanās akcijas laikā veikalos nav tikusi ievērota noteiktā platība vienam cilvēkam un neesot arī bijis nekādas kontroles. Tāpat sociālajos tīklos ir aicinājumi pieteikties dažādiem skaistumkopšanas pakalpojumiem, kuru sniegšana patlaban nav atļauta. Un arī tas, viņasprāt, netiek kontrolēts.

"Vēlos uzsvērt, ka pasākumi bez kontroles savu mērķi diemžēl nesasniedz," viņa sacīja, uzsverot, ka vienlaikus, lemjot par striktākiem ierobežojumiem, atbildīgajiem ministriem obligāti ir jādemonstrē gatavība un jāinformē valdība un sabiedrība par plānu, kā šos ierobežojumus uzraudzīs.

Tai pat laikā viņa atzina, ka šo kontroles tēmu papildina vēl viena sadaļa. Piemēram, runājot par skaistumkopšanas speciālistiem, ir pieņemti ierobežojumi, kas veselai nozarei aizliedz strādāt jau kopš 7.novembra, bet cilvēkiem joprojām nav skaidrības, no kā viņi dzīvos, jo pretī nav piedāvāts kompensējošais mehānisms, teica Viņķele.

"Jau no vasaras katru nedēļu esmu aicinājusi kolēģus valdībā un vērsusi uzmanību, ka pretī ierobežojumam jābūt kompensējošam mehānismam. Cilvēki nepārtiek no gaisa. Jābūt skaidrībai, kā tiks kompensēts viņu ienākumu zudums," uzsvēra Viņķele, piebilstot, - ja tas netiek darīts, tad darbība notiek pagrīdē un nelegāli.

Viņķele atzina, ka sarunas par atbalsta mehānismiem norit diezgan smagnēji, jo "šī fiskālās disciplīnas ietvara sajūta, ka ir jātaupa nauda, joprojām ir ļoti dzīva". Ekonomikas ministrijai ir jāpiedāvā atbalsta mehānismi, uzsvēra Viņķele, piebilstot, ka pagājušajā nedēļā valdībā par to diskutēja vairāk nekā piecas stundas.

Kā vēstīts, lai efektīvāk cīnītos pret Covid-19 izplatību, Ministru prezidents rosinās valdības kolēģus pagarināt Covid-19 dēļ noteikto ārkārtējo situāciju, kā arī ieviest stingrākus ierobežojumus, svētdienas vakarā tiešraides uzrunā sabiedrībai paziņoja premjers.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.