Menu
 

Ieviešot 30 km/h ātruma ierobežojumu, Siguldas pilsētā samazinājies satiksmes negadījumu skaits

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Siguldas novada pašvaldība Foto - Siguldas novada pašvaldība

Drīzumā apritēs gads, kopš Siguldas pilsētas centrālajā daļā izveidota ātruma ierobežojošā zona, kurā transportlīdzekļi nedrīkst pārsniegt 30 kilometrus stundā. Salīdzinājumā ar 2019. gadu pērn satiksmes negadījumu skaits samazinājies par 9%, liecina Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Satiksmes drošības pārvaldes statistikas informācija. Pašvaldības informācija liecina, ka ieviesto drošības pasākumi dēļ 2020. gadā Siguldas pilsētas teritorijā nav bojā gājis neviens iedzīvotājs (2019. gadā – divi bojāgājušie).

Izvērtējot Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Satiksmes drošības pārvaldes apkopotos statistikas datus par 2020. gadu, secināms, ka pirmie rezultāti satiksmes drošībā redzami jau gada laikā. Ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuros iesaistīti velosipēdi, Siguldā samazinājies par 50% attiecībā pret 2019. gadu. Savukārt ārstniecības iestādēs nogādāto personu skaits, kuros cietuši gājēji vai velosipēdi, samazinājies par 25%.

“Ir labi, ja pašvaldība rūpējas par satiksmes drošības uzlabošanu tās esošajā teritorijā, kas arī ir viens no pašvaldību pamatuzdevumiem. Taču, lai varētu novērtēt, vai kāda jauna iniciatīva vai projekts ir attaisnojis iecerēto un uzlabojis satiksmes drošību, ir jāpaiet noteiktam laika periodam, un pēc tā esošā situācija jāvērtē atkārtoti,” uzsver Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītājs Juris Jančevskis.

Statistikas dati parāda, ka gan 2019. gadā, gan 2020. gadā bīstamākās vietas gājējiem un velosipēdistiem joprojām ir Ausekļa un Raiņa iela, jo tajās šajos gados fiksēti uzbraukumi mazāk aizsargātajām satiksmes dalībnieku grupām, norāda pašvaldībā. Tā kā šis ceļa posms Siguldas pilsētas teritorijā ir VAS “Latvijas Valsts ceļi” pārziņā, pašvaldība plāno šo ceļa posmu pārņemt savā pārziņā un izveidot drošāku satiksmes kustību kājāmgājējiem un riteņbraucējiem. Plānots, ka vasarā tiks uzlabota drošība pie abām gājēju pārejām Raiņa ielas posmā no Ausekļa līdz Oskara Kalpaka ielai, lai pēc iespējas samazinātu gājēju traumatismu. Tāpat uz šīm ielām izvietoti arī atstarojošie cilvēciņi, lai pievērstu papildu autovadītāju uzmanību gājējiem.

Jau ziņots, ka 2020. gada maijā ar vertikālām un horizontālām ceļa zīmēm izveidota marķēta zona, kurā braukšanas ātrums Siguldas pilsētas centrā nevar pārsniegt 30 km/h. Zonas ieviešana īstenota saskaņā ar iedzīvotāju ierosinājumiem, satiksmes drošības un plānošanas ekspertu ieteikumiem un tā paredz to, ka visiem satiksmes dalībniekiem – gājējiem, riteņbraucējiem, motobraucējiem un autobraucējiem – ir nodrošināta vienlīdzīga un droša pārvietošanos pilsētvidē.

Satiksmes mierināšanas risinājumi ieviesti arī Rožu ielā, kur saskaņā ar Valsts policijas datiem nav konstatēts neviens satiksmes negadījums. Tāpat papildu drošībai Siguldā piecās vietās veikta horizontālo papildmarķējumu “STOP” izveide, kā arī reljefa joslu uzkrāsošana divās zonās uz brauktuves pirms krustojuma un astoņās vietās uzstādītas atstarojošas figūras, kas automašīnu vadītājiem atgādina pievērst uzmanību gājējiem. Uzstādīti arī ātrumvaļņi un izveidoti paceltie krustojumi.

Šajā gadā plānota drošības uzlabošana pie vairākām gājēju pārejām, tostarp jaunu gājēju pāreju izveidošana Parka ielā pie ieejām Raiņa parka skeitrampās un bērnu rotaļu laukumā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.