Menu
 

Bērns mācās no mājām. Kā efektīvi organizēt laiku? Apriņķis.lv

  • Autors:  Sandra Gnevosa, Valodu centra “Berlitz” pārstāve
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Laikā, kad mācības vairumā skolu un klašu grupu notiek attālināti, rūpes par bērnu motivēšanu mācībām nereti gulstas uz vecāku un citu pieskatītāju pleciem. Bērniem, īpaši mazāko klašu audzēkņiem, mājas vidē nereti mācībām koncentrēties ir grūtāk, nekā skolā. Lai gan dažās ģimenēs tālmācība norit lieliski, citās par lielu izaicinājumu kļūst  bērnu ikdienā iezagusies rutīna un motivācijas trūkums. Kā mācīšanos padarīt par izklaidējošu un motivējošu nodarbi?

Attālināto mācību un mājsēdes laikā bērniem ir grūtāk koncentrēties. Ne tikai tāpēc, ka attālinātās mācības  nozīmē atšķirīgu rutīnu, bet arī tāpēc, ka mājsēdes laikā vairums bērnu saskaras ar ievērojamu fizisko aktivitāšu līmeņa samazināšanos. Tādējādi par lielu problēmu bērniem kļūst liekā enerģija, kas kaut kur jāpatērē.

Mazāko klašu audzēkņiem ikdienā jāparedz laiks gan mācībām, gan rotaļām. Koncentrēšanās spējas mācībām uzlabos gan fiziskās aktivitātes starpbrīžos, gan mācību procesa dažādošana. Lūk daži padomi, kā celt mazāko skolas audzēkņu motivāciju un saglabāt interesi par mācībām.

Laika grafika izveide un motivēšana

Izveidojiet grafiku, pie kura skolas dienās bērnam pieturēties. Tā mērķis ir atdarināt to kārtību, kāda ir skolā: konkrēts celšanās laiks, stundu sākums, starpbrīži un pauzes starp mācībām. Ikdienā mājas režīmā ir viegli ļauties plāna nobīdēm, tāpēc mācībām un atpūtai nodalīts laiks bērniem palīdzēs “ievērot spēles noteikumus” un koncentrēties. Paužu ievērošana starp “stundām” ir vienlīdz svarīga, īpaši mazāko klašu bērniem. Bērniem vecuma grupā līdz astoņiem gadiem, vienas nodarbības garums nedrīkstētu pārsniegt 45 minūtes, savukārt vecākiem bērniem – 60 minūtes.

Rutīna un kārtība nav slikta lieta gan vecākiem, gan bērniem, īpaši tagad, kad darbam un atpūtai paredzētais laiks un vieta šķietami saplūst vienā. Laika grafiku var novietot vietā, kur tas redzams arī bērniem, un pie tā svarīgi pieturēties. Arī mājās svarīga ir atzinība un motivācija, kuru bērniem parasti nodrošina skolas vide. Svarīgi censties atrast kaut ko, kas jūsu bērniem ļoti patīk, šad un tad pasniedziet to kā balvu par labiem mācību rezultātiem. Tam nav obligāti jābūt materiālam apbalvojumam. Bērns var cītīgāk strādāt arī, lai nopelnītu papildu laiku pie TV, kādu īpašu desertu vai iespēju izvēlēties filmu, ko skatīties visai ģimenei kopā.

Izklaide var būt daļa no mācību procesa

Paturiet prātā, ka arī spēle var būt mācīšanās veids – teorija ir būtiska, taču svarīga arī prakse, kas ietver vingrinājumus un spēles.  Citiem vārdiem sakot, pēc teorētiskās daļas būtiski paredzēt laiku, kurā bērns uzzināto var izklaidējošā veidā pielietot praksē. Piemērs: ja bērns  mācījies vārdiņus angļu valodā, patīkama izklaide var būt tematiskas filmiņas noskatīšanās angļu valodā.

Nepiesakiet pilnīgu karu ekrāniem

Tas, cik daudz laika bērns ikdienā pavada pie ekrāna, protams, ir no svara, taču tikpat būtiski ir tas, kāds ir šī laika saturs. Mūsdienu tehnoloģijas ir daļa no mācību procesa. Ja bērns jūt lielu vilkmi laiku pavadīt mobilajā telefonā, tā vietā, lai ar viņu ikdienā karotu, var padomāt, kā šo laiku pavadīt kvalitatīvi, piemēram, ļaujot lietot dažādas mācībām paredzētas aplikācijas.  Matemātika, valodas, zinātnes fakti – internetā atrodams ne mazums bezmaksas aplikāciju, kas darbojas pēc spēles principa, taču bērnam vienlaikus iemāca noderīgas lietas un faktus.

Sakārtota darba vieta mācībām

Izplānojiet un skaidri nosakiet, kur būs bērna vieta mācībām. Tai būtu jābūt telpai, kurā nav traucējošu objektu un “uzmanības zagļu”, piemēram, televizora. Skolas vide ir lieliski piemērota bērna sociālajai, emocionālajai un kognitīvajai attīstībai. Kad bērns ieiet skolas ēkā, viņš zina, ka ir laiks mācībām. Jūs nevarat atdarbināt visu šo stimulāciju mājas apstākļos, taču svarīgākās lietas ir: tīra, mācībām brīva telpa, daudz gaismas, klusums un maz apkārtējās vides kairinātāju. Ja ģimenē ir vairāki bērni, iespēju robežās šāda klusa, labi apgaismota vieta mācībām jācenšas atrast katram.

Vienošanās par lietderīgu laika patēriņu

Svarīgi ar bērnu censties vienoties, ka savs laiks jāatvēl mācībām un savs – izklaidei. Jo efektīvāk bērns izmantos laiku mācībām un izdarīs dienā paredzēto iespējami īsā laikā, jo vairāk paliks brīva laika izklaidei.

Lai gan tālmācība rada ne mazumu izaicinājumu, būtiski esošajā saskatīt arī ieguvumus. Piemēram, ietaupītais laiks, ko parasti tērējam, pavadot bērnu uz un no skolas. Vairāk iespēju ģimenei pavadīt laiku kopā. Piemēram, ja bērniem ir tālmācība un arī vecāki strādā no mājām, dienas vidū var atvēlēt laiku kopīgai maltītei, kas citādi nebūtu iespējams. Tāpat katras izmaiņas ir iespēja apgūt un pieredzēt ko jaunu – bērniem šī ir lieliska iespēja trenēt uzmanību, mācoties pašiem savā labā pat tad, ja klāt nav skolotāja.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.