Menu
 

Janvārī mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājies par 8,9 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Mazumtirdzniecības apgrozījuma indeksi (2015=100). Grafika – CSP Mazumtirdzniecības apgrozījuma indeksi (2015=100). Grafika – CSP

2021.gada janvārī, salīdzinot ar 2020. gada janvāri, mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 8,9 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri koriģētie dati salīdzināmajās cenās. Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 0,6 %, nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, – par 23,4 %, bet autodegvielas – palielinājās par 14,8 %.

Salīdzinot ar 2020. gada janvāri, vislielākais apgrozījuma kāpums bija mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 21,2 %) un mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 11,9 %). Pārējās mazumtirdzniecības nozarēs bija apgrozījuma kritums, vislielākais no tām – apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 64,0 %), nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 41,8 %) un kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 29,2 %).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, samazinājās par 11,4 %.

CSP dati liecina, ka 2021.gada janvārī, salīdzinot ar decembri, pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums samazinājās par 4,9 %. Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 1,4 %, nepārtikas preču, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 11,8 %. Autodegvielas mazumtirdzniecība palielinājās par 3,2 %.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, būtisks apgrozījuma pieaugums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 18,7 %), mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 16,4 %) un informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos (par 9,3 %). Vislielākais apgrozījuma kritums bija apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 43,5 %), nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 30,9 %) un metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecībā (par 20,6 %).

2021.gada janvārī, salīdzinot ar decembri, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, samazinājās par 23,2 %.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.