Menu
 

Latvija varētu mēģināt pieteikties Dānijā neizlietotajām "AstraZeneca" vakcīnām

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Latvija sazināsies ar Dāniju ar mērķi noskaidrot, vai būtu iespējams pieteikties uz liekām "AstraZeneca" vakcīnām, mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņoja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Dānija trešdien paziņojusi, ka tā pilnībā atsakās no "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas izmantošanas, tādējādi kļūstot par pirmo Eiropas valsti, kas pieņēmusi šādu lēmumu.

Neskatoties uz Pasaules Veselības organizācijas (PVO) un Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) rekomendācijām turpināt šīs vakcīnas izmantošanu "Dānijas potēšanas kampaņa turpināsies bez "AstraZeneca" vakcīnas," paziņojis Dānijas Veselības pārvaldes direktors Sērens Brostroms.

Dānija "AstraZeneca" vakcīnas izmantošanu uz laiku apturēja 11.martā, ņemot vērā retos, taču nopietnos trombu veidošanās gadījumus, kas varētu būt saistāmi ar britu un zviedru uzņēmuma ražoto vakcīnu.

Trešdien Rīgas Stradiņa universitātes Bioloģijas un mikrobioloģijas katedras vadītāja Juta Kroiča žurnālistiem pavēstīja, ka līdz šim Latvijā nav apstiprināts neviens letāls gadījums, kuram būtu noteikta cēloniska saistība ar vakcīnu pret Covid-19.

Kopumā vakcīnu ieguvumi ievērojami atsver potenciālos riskus, tādējādi sekas pēc pārslimota Covid-19, piemēram, neiroloģiski, psihiski un kognitīvi traucējumi, demence un koncentrēšanās spēju zudums, var radīt daudz nopietnākas sekas nekā potenciālās blakusparādības pēc vakcinācijas, sacīja Kroiča.

Vakcīnas pret Covid-19 tiek izstrādātas, ievērojot tādas pašas stingras prasības kvalitātei, drošumam un efektivitātei kā jebkurām citām zālēm.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.