Menu
 

Šīs sezonas balkonu un terašu dizaina aktualitātes Apriņķis.lv

  • Autors:  Anna Ilmere, tirdzniecības centra internetā “220.lv” interjera dizaina eksperte
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Kā pilsētvidē, tā lauku teritorijās vasaras periodā viena no iemīļotākajām atpūtas zonām mājās ir terase vai balkons. Tirdzniecības centra internetā 220.lv interjera dizaina eksperte Anna Ilmere dalās ar šīs sezonas tendencēm, kā iekārtot pavisam nelielas, vidēja izmēra un lielas terases, kā arī balkonus. Eksperte norāda, ka āra zonas iekārtošanā aktuālos šīs sezonas akcentus atbilstoši savai gaumei atradīs ikviens, jo dominē gan minimālisma noskaņas, gan eklektikas stila sajaukums, ko papildina augu daudzveidība, kas ir viens no sezonālajiem “must have”.

Neliela balkona iekārtošana minimālisma stilā

Balkonus jau izsenis cilvēki ir iecienījuši, jo tam ir vairākas priekšrocības – šo zonu var izmantot rīta kafijas baudīšanai, literatūras lasīšanai, zaļumu audzēšanai vai omulīgas atpūtas iekārtošanai. Tiesa gan, ierobežotā balkonu platība neļauj īstenot jebkuras vēlmes, bet pārdomāta un piemērotu mēbeļu izvēle spēs īstenot arī sākotnēji neiespējamas idejas.

Pirms iegādāties kārotās mēbeles, ir jāsāk ar sava balkona terases nomērīšanu un platības apzināšanu, lai saprastu, vai visu kāroto būs iespējams parocīgi izvietot un vienlaikus atstāt pietiekami daudz brīvas vietas. Dizainere norāda, ka tiem, kam no svara ir katrs centimetrs sapņu balkona iekārtošanā, var noderēt grīdas krītiņi, ar ko uz balkona grīdas var sazīmēt telpas plānu, lai vizualizētu savu ieceri.

Ja balkons vai terase iekārtots skandināviem raksturīgā minimālisma stilā, arī uz balkona ieteicams izvēlēties saskaņotus un vienlīdz funkcionālus stila elementus – ērtus krēslus, gaismas virtenes un augus. Noteikti var papildināt ar interjera akcentiem, kas rada mājīguma sajūtu – plediem, spilveniem, svecēm. Tieši tik vienkārši mēs paši radām iespēju pilsētas kņadā baudīt atpūtas mirkļus uz sava balkona labiekārtotā un patīkamā vidē.

Funkcionālais balkons

Ja balkons kalpo kā funkcionāla vieta, tad nešauboties labākais risinājums ir salokāmas mēbeles, piemēram, krēsli un galdi, ko iespējams kompakti salikt un nolikt malā, kad mēbeles netiek lietotas. Būtiski ir atcerēties, ka balkona un terases iekārtojumam jāizvēlas āra lietošanai domātas mēbeles – tās būs gan drošākas, gan ilgāk kalpos. Savukārt, izvēloties mēbeles no koka vai cietā metāla mēbeles, lai tās būtu ērtas sēdēšanai, noderēs mīksti spilveni vai speciāli polsterēti paliktņi.

Džungļu sajūtas pilsētā – balkons augu mīļiem

Jo vairāk augu, jo labāk! Lielākā daļa puķu podu ir piemēroti lietošanai uz balkona vai novietošanai mājas priekšā uz lieveņa, kā arī pagalma un dārza celiņu dekorēšanai. Labākais ieteikums maziem, vieglākiem augiem un ziediem, ir izvēlēties plastmasas puķu kastes un podus. Tie ir viegli pārvietojami, pieejami visdažādākajās formās un izmēros, un būs arī draudzīga izvēle ikviena maciņam.

Jau ierasts risinājums ir augu kastes un puķu podi, kurus var iekārt balkona margās, aizpildot visu margu garumu. Lielākus augus smagākos puķupodos būs drošāk novietot uz balkona grīdas. Vasaras periodā dažus istabas augus var iznest ārā.

 

Lielākus puķupodus ar augiem, piemēram, terasēm, var izvietot speciālos vertikālajos statīvos vai plauktos gar balkona sienām. Īpaši zaļojošu iespaidu palīdzēs radīt nokarenie augi, kas sastādīti dažāda veida iekaramajos puķupodos – pie sienas, pie margām vai iekārti griestos. Nedrīkst aizmirst arī par balkona noslodzi, ja ir vēlēšanās terasē novietot smagus puķu podus, lielākas mēbeles vai citus interjera priekšmetus, vispirms jānoskaidro, kāds ir to svars, un kādu maksimālo svaru drīkst izvietot balkonā.

Sezonas drosmīgākais risinājums – eklektiskais iekārtojums

Eklektiskais stils ir vairāku interjera stilu sajaukums vienā – bez noteikumiem. Tiem māju īpašniekiem, kuri nevar izlemt par savu iecienītāko interjera stilu vai kuriem vienkārši nepatīk noteikti rāmji un kanoni, šajā sezonā ir ieteicams izmantot eklektisma paņēmienus savas terases vai balkona iekārtošanā. Eklektiku interjerā bieži izvēlas kolekcionāri, neparastu un unikālu lietu vai mākslas priekšmetu cienītāji. Visu ierobežo tikai iztēle, proporcijas izjūta un pašu krāsu un formu uztvere.

Krāsu un formu “sacelšanās”, neparasti dekoru elementi un neatkārtojami stila atradumi ir vadmotīvs šī stila piekritējiem. Vienlaikus uzmanība tiek pievērsta krāsām, bieži vien tās ir savienojošais elements interjerā, piešķirot spontanitāti un dabiskumu. Tie ir daudzkrāsaini vitrāžas logi, melni audumi, Marokas raksti un citi dekoratīvie elementi. Spilgtie, tumšie un gaišie toņi apvienojumā viens ar otru padara interjeru neparedzamu, dzīvīgu un interesantu. Ja balkons vai terase ir pilnībā iekārtota eklektiskā stilā, tas uzreiz rada iespaidu par tajā dzīvojošo mājsaimniecību.

Vidēji lielas terases – vislabāk izvēlēties gaišos toņos

Vidēji lielas terases iekārtošanai primāri noderēs vasaras mēbeļu komplekts, kas piemērots 6-8 personām. Terasei un dārza dekorācijām dizainere iesaka izvēlēties gaišus un dabiskus toņus, it īpaši, ja mājokļa interjers ir veidots tumšākos zemes toņos. Šāda krāsu izvēle radīs harmonisku un organisku pāreju no iekštelpām uz āra atpūtas zonu. Iekārtojumus jāveido vienkāršs un autentisks, izvēloties koka vai baltas krāsas mēbeles.

Populāra izvēle ir arī pītās mēbeles tumšākos krāsu toņos, piemēram, tumši brūnā, pelēkā vai melnā. Plašo dārzu un pagalmu īpašnieki var uzcelt nojumi, kas noderēs ik reizi, kad daba nolems paspēlēties ar laikapstākļiem. Ieteicams vienmēr tuvumā turēt dažāda izmēra grozus vai uzglabāšanas kastes, kur vienuviet noglabāt tekstilu un citus sīkumus, kas nepieciešami atpūtai svaigā gaisā vai vēsākiem vakariem.

Lielas terases – sāciet ar dīvānu!

Lielas terases gadījumā, jāizmanto iespēja sarīkot dārza svētkus, tiesa gan ievērojot visus valstī noteiktos epidemioloģiskos ierobežojumus. Šim un citiem gadījumiem noderēs dārza mēbeļu komplekts 10 personām vai pamatīgs atpūtas mēbeļu komplekts ar lielu un ērtu dīvānu un pāris krēsliem. Lai sasniegtu augstāko relaksācijas pakāpi, pagalmā var iekārt šūpoles un šūpuļkrēslus vairākām personām.

Āra apgaismojumam ir liela nozīme kopējās atmosfēras radīšanā – dažādu izmēru sveces un laternas,  kas šajā pavasarī ieguvušas lielu popularitāti, var tikt novietotas teju jebkur. Tas var būt dažādās krāsās un pat izgatavotas no koka. Savukārt meklējot īstās krāsas, noteikti būs trāpīts desmitniekā ar baltā un pelēkā kombināciju, kas papildināta ar tādiem drosmīgiem un spilgtiem toņiem kā sarkanais vai tumši zilais.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.