Menu
 

Vāc parakstus par bargākiem sodiem nelegālu izgāztuvju veidotājiem

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par bargāka soda noteikšanu nelegālo izgāztuvju veidotājiem.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Jekaterīna Smirnova. Viņa pieļāva, ka cilvēki Latvijā nebaidās būt bezatbildīgi pret to, kur izmet savus atkritumus. Tāpēc, viņasprāt, ir nepieciešams būtiski, piemēram, pieckārt, palielināt administratīvos sodus par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu. Reizē būtu nepieciešama plašāka informācija par legālām atkritumu nodošanas iespējām - savākšanas punktiem, to cenām un sodu, ja atkritumi tiks izmesti, kur pagadās.

Smirnova skaidroja, ka par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu ir paredzēta administratīvā atbildība fiziskām personām ar brīdinājumu vai naudas sodu no 50 līdz 750 eiro, bet juridiskai personai - no 250 līdz 1500 eiro.

"Tas acīmredzot nav pietiekams, lai atturētu no vides piesārņošanas ar atkritumiem. Tāpēc ir nepieciešams būtiski palielināt administratīvos sodus par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu. Reizē ir jānodrošina informācija par atkritumu legālu nodošanas iespēju un sodiem, piemēram, paredzami riskantajās vietās, kur mēdz veidoties nelegālās izgāztuves. Vides aktīvistiem šādas riska vietas ir labi zināmas, tāpēc informatīvo nodrošinājumu varētu veikt saziņā ar nevalstisko sektoru," piedāvāts iniciatīvā.

Idejas autore uzskata, ka, būtiski palielinot administratīvos sodus par vides piesārņošanu ar atkritumiem, cilvēki rūpīgāk ievēros atkritumu apsaimniekošanas kārtību un atturēsies no pārkāpumu izdarīšanas - neveidos stihiskas izgāztuves un nepiegružos Latvijas mežus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.