Menu
 

"Zaļā lampa": palīdzēsim 17 gadus vecajai Zanei no Siguldas

  • Autors:  “Zaļā lampa”
Foto - no privātā arhīva Foto - no privātā arhīva

Jūnija beigās šai trauslajai un skaistajai meitenei paliks 18 gadi – vecums, kad sirdi pārpilda cerības, plāni un laimes gaidas. Taču romantisko sapņu vietā Zani sagaidīja šoks un smags trieciens – ārsti paziņoja, ka viņas gadījumā (balsenes slimība) vienīgā iespēja atvieglot elpošanu un saglabāt balsi ir elpošanas caurulītes jeb traheostomas ievietošana kaklā.

Kad Zane internetā izpētīja, kas tas ir un kā izskatās pacienti ar šādu caurulīti, viņa tik stipri pārdzīvoja un raudāja, ka pēc divām nedēļām viņai no stresa sāka krist kušķiem ārā mati.

Tad Zanes māmiņa Sanita saprata, ka jāmeklē citas, alternatīvas iespējas meitas glābšanai. Izpētot informāciju un ārstu rekomendācijas, viņa atrada klīniku Štutgartē, kas specializējas šādu slimību ārstēšanā, un aizsūtīja uz turieni meitas dokumentus. Vācu ārsti ir gatavi uzņemt Zani un nozīmēja izmeklēšanu, lai saprastu, kā ar operācijas palīdzību palīdzēt Zanei kardināli atrisināt viņas problēmu. Bez traheostomas. Procedūra tiks veikta vispārējā narkozē – lai ārsti varētu noskaidrot pilnīgi visas detaļas.

Izmeklēšanas izmaksas ir augstas – 5608 eiro. Taču šobrīd tā ir vienīga iespēja Zanei saglabāt balsi un sakārtot elpošanu. Visa ģimene cer un tic, ka pieredzējušajiem speciālistiem izdosies uzvarēt ļauno slimību.

Zanei ir daudz sapņu un plānu. Viņai patīk zīmēt, darināt dažādas rotas no pērlītēm. Viņa dievina ievziedus un rozes, bet viņas mīļākā bērnības pasaka ir “Karalis Lauva”. Zane vēl joprojām saudzīgi glabā savu pirmo rotaļlietu – plīša lauvēnu. Bērnībā meitene sapņoja par baltu zirgu, mēģinot pierunāt mammu izmest visu no balkona, lai atbrīvotu tur vietu zirgam. Vēl Zane ļoti mīl mūziku, viņa ļoti gribētu dziedāt un dejot, taču tas diemžēl pagaidām nav iespējams. Jebkura intensīva vai strauja kustība viņai sagādā sāpes, un Zane sāk smakt. 

Zanes diagnoze ir balsenes papilomatoze, kurasdēļ viņai ir nopietnas problēmas ar elpošanu. Turklāt Zane zaudē balsi. Jau no 9 mēnešu vecuma viņai periodiski tiek veiktas operācijas Bērnu klīniskajā slimnīcā, izgriežot papilomas. Pēc operācijas uz kādu brīdi paliek vieglāk, stāvoklis stabilizējas. Elpot, kustēties un runāt viņai katru reizi ir jāmācās no jauna. Šī iemesla dēļ Zanes balss ir izmainījusies, iegūstot specifisku tembru. Taču paiet laiks, un stāvoklis atkal pasliktinās. Un viss sākas no jauna. Sanāk tāds bezgalīgs riņķa dancis.

Lai satiktu Zanes mammu Sanitu, mēs devāmies uz Siguldu. Mūsu tikšanās notikavien dažas stundas pirms viņa kopā ar meitu devās uz Rīgas Bērnu klīnisko slimnīcu, lai veiktu kārtējo šādu procedūru. Zanei ir paveicies – ar viņu jau kopš bērnības strādā ļoti labi ārsti, tostarp nodaļas vadītājs profesors Jānis Sokolovs. Zane slimnīcā ir pavadījusi ļoti daudz laika, tāpēc visi viņu šeit jau labi pazīst. Šobrīd speciālisti uzskata, vienīgā iespēja palīdzēt Zanei ir ievietot viņai kaklā elpošanas caurulīti jeb traheostomu. Pēdējā laikā meitenes stāvoklis jau vairākas reizesir strauji pasliktinājies, un ārsti jau ir gatavi to izdarīt.

Problēmas ar veselību Zanei sākās jau kopš dzimšanas. Izrakstoties pēc dzemdībām ar mazuli no slimnīcas, Sanita redzēja, ka bērnam nezināmu iemeslu dēļ ir slikti. Sanita ar pateicību atceras savu kaimiņieni, dakteri gados, kas, ieraugot bērnu, stingri noteica: “Nekavējoties uz Rīgu, pie speciālistiem!”

Bērnu slimnīcā Zane ar mammu tika pie profesora Jāņa Sokolova. Kā noskaidrojās, vēl pāris dienas, un sekas būtu nelabojamas. Toreiz slimnīcā viņas pavadīja veselu mēnesi. Kopš tā laika ārstēšana un operatīvas iejaukšanās pastāvīgi turpinās nu jau gandrīz 18 gadus.

Kādu reizi, kad Zane ar mammu kārtējo reizi bija slimnīcā, Zanei piedāvāja piedalīties “pasaku” projektā. Bērni sacerēja pasakas, bet interesantākās no tām tika ilustrētas un izdotas atsevišķās grāmatiņās. Zanes grāmatiņas vāku rotā skumja nāriņa, līdzīga Botičelli veidotajai Venērai. Tas ir stāsts par drosmīgu nāriņu ar mīlošu sirdi. Pasaku nāriņa, kuru sauc Zane, dzīvo ledainā okeānā un palīdz baltajiem lāčiem un roņiem. Kad viņai uzbrūk melnie polipi, viņa iznirst virs ūdens, taču tur viņai ir grūti elpot. Pasakai ir laimīgas beigas – nāriņa atrod burvju pērli, kas piepilda visas vēlēšanās. Nāriņa pārvēršas par meiteni un attopas skaistā bērnistabā mīkstā gultiņā starp baltiem rotaļu lācīšiem mīlošas ģimenes un draugu lokā. Tad nāriņa saprot, ka spēj dzīvot un elpot ar pilnu krūti. 

“Periodiski Zanei paliek labāk. Tādos brīžos mēs visi priecājamies un ļaujam viņai baudīt dzīvi – viņa taču vēl ir pavisam jauna, viņai gribas visu ko darīt, tāpat kā vienaudžiem, neskatoties uz slimību. Viņas plāni bieži mainās,” caur asarām smaida mamma. “Vienu brīdi Zane gribēja kļūt par dakteri, palīdzēt bērniem ar runas traucējumiem. Tad nolēma studēt mediju tehnoloģijas, bet,aizejot pie psihologa, pati nolēma mācīties par psihologu.”

Zanei ir ļoti daudz interešu, viņai viss vēl ir priekšā, taču pašreiz galvenais ir uzvarēt slimību. Šobrīd Zane pabeidz 11. klasi. Viņai ir daudz draugu, labākais un tuvākais no visiem ir Hugo. Viņš jau ir absolvējis skolu un mācās Rīgā. Hugo ļoti rūpējas par Zani, palīdz un atbalsta viņu it visā.

Zanei ir jaunākais brālītis Normunds, viņam ir 12 gadi. Sanita pēc visiem ar meitu pārciestajiem pārdzīvojumiem ļoti baidījās vēlreiz dzemdēt.Viņai ar vīru vajadzēja būt dvīnīšiem, taču radušos sarežģījumu dēļ no diviem mazuļiem izdzīvoja tikai viens. Sanita ilgi nestrādāja, pavadot laiku mājās ar mazuli un sešgadīgo meitiņu, kurai bija nepieciešama pastāvīga aprūpe. Pēc tam viņa saņēmās un iekārtojās darbā bērnudārzāpar auklīti. Aizgāja mācīties, ieguva bakalaura grādu pirmsskolas pedagoģijā.Nākamais solis – iegūt arī Montesoripedagoga diplomu. Šobrīd Sanita strādā bērnudārzā, specializētā grupā, kuru apmeklē 12 bērni ar attīstības traucējumiem. Darbs ir ļoti smags, taču Sanitai tas ļoti patīk. Viņa jūt, ka tas ir viņas aicinājums.

Zanes ģimene ir ļoti draudzīga, visi rūpējas viens par otru un vēlas, lai Zanei viss būtu kārtībā. Mamma visus šos gadus ļoti pārdzīvo par meitu, taču viņa tic, ka viss izdosies, un viņas mīļoto meitiņu priekšā gaida ilga un laimīga dzīve. Pati Zane ļoti mīl sēdēt Gaujas krastā, sapņaini raugoties tālumā. Lai visi viņas sapņi piepildās! 

Kā palīdzēt

Lai apmaksātu nopietnus diagnostiskos izmeklējumus Štutgartes klīnikā, nepieciešami 5608 eiro.  Izmeklējumi ļaus precizēt diagnozi, kā arī piemeklēt atbilstošas ārstēšanas metodes un operācijas.

Ziedojumu tālrunis 90006384 (1,42 eiro par zvanu) darbosies Zanes Kūriņas atbalstam līdz 8. jūnijam. Labdarības fonds BeOpen ir atvēris speciālu ziedojumu kontu.
Labdarības fonds BeOpen
Reģistrācijas nr. 50008218201
Konta nr. LV59 CBBR 1123 2155 000 10
Bankas SWIFT kods: CBBRLV22
Ziedojuma mērķis:  Palīdzība Zanei Kuriņai

No ziedojumiem netiek ieturēti nekādi procenti vai komisijas maksas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.