Menu
 

Gulbe: PVN samazināšana pārtikai būtu atspaids trūcīgākajiem cilvēkiem cenu pieauguma apstākļos

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšana pārtikas produktiem būtu atspaids trūcīgākajai sabiedrības daļai cenu pieauguma apstākļos, intervijā Latvijas Radio šorīt atzina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.

Viņa norādīja, ka pārtikas produktu, piemēram, piena cena citur Eiropā ir zemāka tāpēc, ka tur ir zemāka PVN likme, nevis tāpēc, ka Latvijas ražotāji nespētu saražot lētāku produktu.

LETA jau ziņoja, ka būtiski pieaugot dažādu resursu (elektrības, degvielas, gāzes) un pārtikas produktu izejvielu (labības, eļļas, cukura) cenām, kā arī darbaspēka izmaksām, turpmāk sagaidām salīdzinoši straujš pārtikas cenu pieaugums, prognozē LTVC.

Gulbe norādīja, ka mērens cenu pieaugums turpināsies līdz pat gada beigām, bet kopumā tas dažādiem produktiem procentuāli būs mērāms divciparu skaitļos.

Turīgāki cilvēki, kas pārtikas produktiem tērē salīdzinoši nelielu daļu no ienākumiem, cenu pieaugumu būtiski neizjutīs, bet cilvēkiem ar zemiem ienākumiem ir pamats domāt, ko darīt, atzina Gulbe.

Saeimā iesniegta iniciatīva noteikt PVN likmi 5% apmērā svaigiem pārtikas produktiem - svaigai gaļai un zivīm, piena produktiem un olām.

Kopš 2018.gada jau ir spēkā samazināta jeb 5% PVN likme Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.