Menu
 

ĀM: Migrantu jautājumam noregulējums meklēts sarunās ar dažāda līmeņa Irākas amatpersonām

  • Autors:  LETA

No Baltkrievijas uz Latviju virzīto migrantu jautājumam noregulējums meklēts sarunās ar dažāda līmeņa Irākas amatpersonām, aģentūrai LETA pavēstīja Ārlietu ministrijā (ĀM).

ĀM atzīmēja, ka aktuālā situācija uz Eiropas Savienības (ES) robežas ar Baltkrieviju tika pārrunāta Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) telefonsarunā ar Irākas ārlietu ministru Fuādu Husainu, kas noritēja augusta pirmajā pusē.

Pēc ĀM paustā, Rinkēvičs aicināja Irākas valdību darīt visu iespējamo, lai novērstu Irākas pilsoņu nelegālu ieceļošanu Eiropā caur Baltkrieviju. Sarunu partneri vienojās par turpmāku sadarbību, tostarp personu atgriešanas jautājumos. ĀM uzsvēra, ka Irāka jau 6.augustā paziņoja par tiešo avioreisu apturēšanu no Bagdādes uz Minsku.

ĀM skaidroja, ka ministrija ir pastāvīgā saziņā ar Latvijā akreditēto Irākas vēstniecību Varšavā, tostarp 16.augustā notika Latvijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Polijā saruna ar Irākas vēstniecības pagaidu pilnvaroto lietvedi. Ar Irākas vēstniecību Varšavā ĀM risina konsulārās palīdzības sniegšanu Irākas pilsoņiem, tostarp potenciālu repatriāciju. ĀM uzsvēra, ka tā kā jāņem vērā gan starptautiskie, gan abu valstu nacionālie tiesību akti, tas ir laikietilpīgs process.

ĀM ir saziņā arī ar citām valstīm, caur kurām Baltkrievijas režīms potenciāli varētu organizēt jaunas nelegālo robežas šķērsotāju plūsmas. ĀM ir vērsusi šo valstu uzmanību uz Baltkrievijas režīma īstenoto operāciju pret ES ārējo robežu un Baltkrievijā iestrēgušo personu likteni, kā arī uz Latvijas valdības apņemšanos nepieļaut robežas pārkāpšanu. Vienlaikus ĀM ir aicinājusi sabiedrotos ES un NATO vērst sankcijas pret Baltkrievijas juridiskām un fiziskām personām, kuras ir iesaistītas šīs operācijas īstenošanā.

ĀM norādīja, ka par robežpārkāpēju plūsmu caur Baltkrieviju notikušas ES Padomes priekšsēdētāja Šarla Mišela, ES augstā pārstāvja Žozefa Borela, un iekšlietu komisāres Ilvas Jūhansones telefonsarunas ar Irākas premjerministru Mustafu Alkāzimī un Irākas ārlietu ministru Husainu.

ĀM uzsvēra, ka ES līmenī tiek organizētas sarunas arī ar citu valstu pārstāvjiem. Septembra sākumā tiek plānota Borela vizīte Irākā. ĀM vērsa uzmanību, ka aktīvi problēmas risināšanā ir iesaistīta arī ES delegācija Irākā. Tāpat ES ir vērsusies arī pie citām potenciālām migrācijas izcelsmes un tranzīta valstīm.

LETA jau rakstīja, ka nelegālo migrantu plūsma pāri Lietuvas un Baltkrievijas robežai šovasar krasi pieauga. Kopš šā gada sākuma aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits pārsniedzis 4000. Lielākā daļa nelegālo migrantu vēlas caur Lietuvu nokļūt Rietumeiropas valstīs.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.