Menu
 

Pilnībā klātienes darbu pēc pandēmijas plāno atsākt 35% uzņēmēju

  • Autors:  LETA

Aptuveni trešdaļa jeb 35% uzņēmēju pasaulē plāno pēc Covid-19 pandēmijas darbinieku atgriešanos pilnībā klātienes darbā, liecina auditorkompānijas EY (agrāk "Ernst & Young") jaunākais nākotnes darba vides pētījums "2021 EY Work Reimagined Employer Survey", kurā noskaidrots darba devēju viedoklis par darba procesu organizāciju pēc pandēmijas krīzes.

Pētījums parāda darba devēju un darbinieku viedokļu atšķirību, jo EY darba ņēmēju pētījums iepriekš parādīja, ka pat 88% darbinieku vēlētos elastīga darba iespējas pēc pandēmijas.

EY pētījums parāda arī citas viedokļu atšķirības starp darba devējiem un darbiniekiem, piemēram, 72% darba devēju uzskata, ka darba kultūra uzņēmumā pandēmijas laikā ir uzlabojusies, kamēr tam piekrīt vien 48% darba ņēmēju. Tāpat arī 82% darba devēju uzskata, ka produktivitāti šobrīd ir iespējams mērīt arī attālināti. Tam piekrīt 67% darbinieku.

Līdztekus arī 51% darba devēju vēlas samazināt ar uzņēmējdarbību saistītu ceļojumu apjomu, taču 66% darbinieku vēlētos biznesa braucienu atsākšanos.

EY partnere Baltijas valstīs Diāna Krišjāne norāda, ka galvenais darba devēju izaicinājums pēc pandēmijas darba organizācijā ir nepalaist garām jaunās situācijas nianses, ņemot vērā, ka krīzes laikā daudzi darbinieki ir pieredzējuši citādāku pieeju darbam un savu nākotnes ikdienu vairs neredz tāpat kā agrāk. 

EY pētījums liecina, ka 83% darba devēju pasaulē ir sākuši plānot darba vidi un procesus laikam pēc pandēmijas. 

"Taču redzam, ka krīzes laiks ir radījis atšķirības darba devēju un darbinieku vēlmēs par darba vidi pēc krīzes, piemēram, attiecībā uz elastīgu pieeju attālinātam darbam, biznesa kultūru un izpratni par produktivitāti. Darbinieku gaidas ir mainījušās, un robusta pieeja par atgriešanos "vecajā" kārtībā var izraisīt spriedzi uzņēmumā," brīdina Krišjāne.

EY pētījums arī sniedz ieskatu par darba vides riskiem, kurus saskata uzņēmēji laikam pēc pandēmijas. 45% uzņēmēju uzskata, ka viens no lielākajiem riskiem dažādos hibrīda vai jauktos darba modeļos būs ievērot taisnīgu attieksmi un novērtējumu pret darbinieku grupām, kurām būs atšķirīgi darba nosacījumi. Dažām darbinieku grupām darba specifikas dēļ būs jāstrādā klātienē fiksētās darba stundās, kamēr citiem varēs piemērot elastīgu pieeju. Savukārt 43% uzņēmēju bažījas par darbinieku noturēšanu jaunos, elastīga darba apstākļos.

"2021 EY Work Reimagined Employer Survey" pētījums tika veikts šī gada jūnijā un jūlijā, aptaujājot 1083 darba devējus, kas pārstāvēja 25 dažādas nozares deviņās dažādu pasaules reģionu valstīs. Pētījumā tika uzrunāti uzņēmēji, kuru kompānijās ir no 500 līdz 15 000 darbinieku. Šis pētījums papildina "EY Work Reimagined Employee Survey", kas apskatīja nākotnes darba tirgu no darbinieku perspektīvas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.