Menu
 

"Rail Baltica" reģionālo staciju nosaukumu izvēlē iesaistījušies septiņi tūkstoši Latvijas iedzīvotāju Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Publicitātes attēls Publicitātes attēls

“Kā sauksi, tā brauksi!” – lai definētu “Rail Baltica” reģionālo staciju nosaukumus, oktobrī vietnē edzl.lv norit aptauja, kurā iedzīvotāji var nobalsot par ekspertu piedāvātu vai ieteikt savu nosaukumu. Visaktīvākā sabiedrības iesaiste šobrīd ir Āgenskalna, Torņakalna un Bauskas pieturvietu balsojumos. Kopumā savu balsojumu vai priekšlikumus topošo “Rail Raltica” reģionālo staciju nosaukumu aptaujā ir iesnieguši jau septiņi tūkstoši Latvijas iedzīvotāju.

Vērojot līdzšinējo aktivitāti, redzams, ka visu 17 topošo staciju nosaukumi izpelnās iedzīvotāju uzmanību, informē “Rail Baltica” realizētāja Latvijā “Eiropas Dzelzceļa līnijas” sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Dana Šauberga. Lai gan par visām pieturvietām balsošanas aktivitāte ir bijusi samērā līdzīga, visaktīvākā sabiedrības iesaiste ir Āgenskalna, Torņakalna un Bauskas pieturvietu balsojumos. Bauskas pieturvieta šobrīd izceļas ar to, ka te vienlīdz aktīvi tiek atbalstīti gan ekspertu izstrādātie nosaukumi – Bauska un Mūsa –, gan arī tiek piedāvāti radošāki ierosinājumi, piemēram, stacijas nosaukums “Zaķīšu pirtiņa”, atsaucoties uz ievērojamā novadnieka dzejnieka Viļa Plūdoņa dzimto pusi. Savukārt viens no balsojumā populārākajiem priekšlikumiem Salaspils pieturvietas nosaukuma izvēlē ir saistīts ar vēsturisko objektu Ako pieminekli, ierosinot staciju pārdēvēt par “AKO”. Arī Torņakalna stacijā atzinību ir guvuši tādi ierosinājumi kā “Latvijas Universitāte”, “Gaismas pils” un “LU Akadēmiskais centrs”.

Kā norāda D.Šauberga, balsošana norisināsies vēl līdz 31.oktobrim, un iedzīvotāji, apkaimju biedrības un pašvaldības tiek aicinātas arī turpmāk izmantot šo laiku, lai staciju nosaukumiem būtu kopīgi rasts risinājums. “Rail Baltica” staciju nosaukumus atbalstīt var šeit: https://edzl.lv/surveys.

Jau ziņots, ka vietām, kur pieturēs “Rail Baltica” reģionālie vilcieni, izstrādāti staciju nosaukumu pamata varianti un no 13.oktobra līdz mēneša beigām norisinās sabiedrības iesaistes kampaņa "Kā sauksi, tā brauksi", aicinot iedzīvotājus, apkaimju biedrības un pašvaldības piedalīties balsojumā, lai palīdzētu rast labākos topošo “Rail Baltica” staciju nosaukumus.

Staciju nosaukumus izstrādājuši pieredzējuši eksperti, ņemot vērā vēstures, ģeogrāfijas un lingvistikas aspektus. Stacijām, kas atradīsies Rīgas robežās, sabiedrības vērtējumam tiek piedāvāti nosaukumu varianti, kuros iekļauts tuvējās apkaimes vēsturiskais nosaukumus vai tuvumā esošais populārākais objekts. Pēc līdzīga principa veidoti arī staciju nosaukumi ārpus galvaspilsētas, vēsta “Eiropas Dzelzceļa līniju” pārstāve.

“Rail Baltica” pamatlīnijas Latvijā projektēšanas darbu ietvaros plānoti 16 reģionālie mobilitātes punkti (Salacgrīvā, Tūjā, Skultē, Vangažos, Sauriešos, Rīgā pie Slāvu tilta, Torņakalnā, Zasulaukā, Imantā, kā arī Jaunmārupē, Olainē, Ķekavā, Salaspilī, Baldonē, Iecavā un Bauskā) un viena jauna pieturvieta Rīgā, Āgenskalnā pie P.Stradiņa slimnīcas uz esošā sliežu ceļa. Paredzēts, ka reģionālajos mobilitātes punktos jeb multimodālās vietās satiksies dažādi transporta veidi – valsts un pašvaldību autobusi, privātās automašīnas un elektrotransports, skrejriteņi, velosipēdi un visi citi mikromobilitātes rīki, kā arī tiks attīstīti dažādi pakalpojumi, atgādina D.Šauberga.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.