Menu
 

Izstrādāti jauni noteikumi dabas lieguma "Garkalnes meži" dabas vērtību saglabāšanai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Edmunds Račinskis Foto - Edmunds Račinskis

Lai nodrošinātu Latvijas un Eiropas Savienības nozīmes aizsargājamo biotopu un sugu saglabāšanu, kā arī veicinātu zemes īpašnieku un pašvaldības iesaisti sugu un biotopu apsaimniekošanā, dabas liegumam "Garkalnes meži" ir izstrādāti jauni Ministru kabineta individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi.

Kā norāda Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) mediju attiecību eksperte Ilze Reinika, DAP tuvākajā laikā informēs ikvienu dabas lieguma "Garkalnes meži" zemes īpašnieku par jauno likumprojektu un zonējuma maiņu. Vienlaikus izstrādātais projekts ikvienam interesentiem pieejams vietnē www.daba.gov.lv. Līdz ar zemes īpašnieku informēšanu, jaunie noteikumi tiks virzīti apstiprināšanai Ministru kabinetā.

"Garkalnes meži" 1789ha platībā atrodas Ropažu novada Garkalnes pagastā un Vangažu pilsētā. 2004.gadā dibinātā teritorija ir iekļauta Eiropas Savienības (ES) nozīmes aizsargājamo dabas teritoriju "Natura 2000" tīklā īpaši aizsargājamo sugu un īpaši aizsargājamo biotopu aizsardzībai ar mērķi saglabāt teritorijas galvenās dabas vērtības - zaļo vārnu un mežainas piejūras kāpas ar veciem priežu mežiem.

"Garkalnes mežos" sastopami deviņi ES un Latvijā īpaši aizsargājamie biotopi, tostarp viens piejūras, viens zālāju un trīs mežu biotopi ar prioritāru aizsardzības nozīmi ES. Kopumā aizsargājamie biotopi aizņem 73% jeb 1310ha platību no visas teritorijas, bet vislielākās platības aizņem biotops "Mežainas piejūras kāpas", vēsta I.Reinika.

Šis dabas liegums ir arī dzīvotne 16 īpaši aizsargājamām augu, 15 īpaši aizsargājamām putnu, vienai rāpuļu un abinieku, kā arī 15 īpaši aizsargājamām bezmugurkaulnieku sugām. Turklāt 11 no tām ir iekļautas Eiropas Padomes direktīvā par dabisko dzīvotņu, savvaļas faunas un floras aizsardzību.

"Garkalnes mežu" ilgtermiņa mērķis ir saglabāt stabilu zaļās vārnas, meža baloža, sila cīruļa, stepes čipstes, pupuķa, sila ķirzakas un citu īpaši aizsargājamo sugu populāciju un tām nepieciešamās ekosistēmas - atklātus virsājus un skrajus priežu mežus ar sausokņiem un kritalām -, kā arī veicināt teritorijas apmeklētāju un vietējo iedzīvotāju iesaisti dabas lieguma dabas vērtību apsaimniekošanā un saglabāšanā, skaidro DAP pārstāve.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.