Menu
 

Tiesībsarga birojs arī jaunajos projektos konstatē cilvēkiem ar invaliditāti nepieejamu vidi

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - tiesibsargs.lv Ilustrācija - tiesibsargs.lv

Tiesībsarga birojs arī jaunajos projektos joprojām konstatē cilvēkiem ar invaliditāti nepieejamu vidi, bet kopumā situācija ir dažāda, piektdien, Starptautiskajā personu ar invaliditāti dienā, Latvijas Radio 1 atzina biroja Sociālo, ekonomisko un kultūras tiesību nodaļas vadītāja Ineta Rezevska.

Viņa atgādināja, ka Latvija ANO Konvencijai par personu ar invaliditāti tiesībām pievienojās 2010.gadā. Savukārt Tiesībsarga birojs ir institūcija, kas uzrauga konvencijā noteikto tiesību ieviešanu Latvijā. Birojā secina, ka situācija šajā jomā ir uzlabojusies, taču joprojām ir daudz risināmu jautājumu.

"Ja mēs skatāmies uz vides pieejamību, situācijas ir ļoti dažādas. Ļoti bēdīgi, ja jaunajos projektos mēs redzam, ka vide netiek veidota pēc universāla dizaina principiem un nav pieejama. Mēs uzskatām - ja tie ir jaunie projekti, viennozīmīgi ir jābūt pieejamai videi," sacīja Rezevska.

Tāpat, kopš Latvija pievienojusies konvencijai, uzlabojumi notikuši arī cilvēku ar invaliditāti sociālajā situācijā, pabalsti ir kļuvuši krietni labāki. Rezevska gan uzsvēra, ka tas noticis ne bez tiesībsarga, turklāt viss joprojām nav perfekti.

Jau ziņots, ka šodien tiešsaistē norisināsies diskusija, kurā tiks apspriestas cilvēku ar invaliditāti iespējas kļūt no digitālo tehnoloģiju lietotājiem par to veidotājiem.

Diskusiju "Cilvēki ar invaliditāti un digitālie risinājumi. No lietotāja par radītāju" atklās tiesībsargs Juris Jansons. Viņš norāda, ka ANO Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām paredzētās tiesības nodarbinātības jomā attiecas uz darbu arī tehnoloģiju jomā. Turklāt augstāks digitālo prasmju līmenis uzlabo iespējas konkurēt darba tirgū. Tādēļ diskusijas mērķis ir iedvesmot cilvēkus ar invaliditāti no digitālo tehnoloģiju lietotājiem kļūt par to veidotājiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.