Menu
 

NVA: Bezdarba līmenis šogad Latvijā nepārsniegs 6,6%

  • Autors:  LETA
Foto no arhīva Foto no arhīva

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad, visticamāk, nepārsniegs 6,6%, intervijā aģentūrai LETA prognozēja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Evita Simsone.

Viņa norādīja, ka atbilstoši operatīvajiem datiem 2021.gada 29.novembrī reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā bija 6,3% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem. NVA šajā datumā bija reģistrēti 57,2 tūkstoši bezdarbnieku, kas salīdzinājumā ar gada sākumu ir par gandrīz 12,4 tūkstošiem mazāk.

"Pašreizējais bezdarba līmenis neliecina par kaut ko netipisku Latvijas darba tirgus specifikai, jo ir pavēls rudens, un tradicionāli rudens beigās un ziemas sākumā Latvijā bezdarba līmenis pieaug. Latvijas darba tirgu ietekmē sezonalitāte. Tādas nozares kā lauksaimniecība un būvniecība ir lielas nozares darba tirgū, un šīs nozares ir ar sezonālu raksturu, tādēļ arī bezdarba līmenis pieaug. Skaitļi šobrīd nav ārpus ierastā rāmja, kas liktu satraukties par to, ka bezdarba līmenis pieaug strauji vai straujāk nekā citus gadus. Šobrīd bezdarba jomā ir redzama salīdzinoši ierasta aina," skaidroja Simsone.

Pēc viņas teiktā, visticamāk, bezdarba līmenis šogad kopumā būs zemāks par iepriekš izteiktajām prognozēm. "Mēs iepriekš prognozējām, ka reģistrētā bezdarba līmenis nepārsniegs 7,4%. Visticamāk, ka bezdarbs līdz šā gada beigām būs 6,6% līmenī, protams, ja nenotiks kas ārkārtējs darba tirgū. Šobrīd gan nekas par to neliecina," sacīja Simsone.

NVA vadītāja arī stāstīja, ka reģistrēto bezdarbnieku vidū joprojām dominē vienkāršās profesijas, bet ir pieaudzis vecāko speciālistu bezdarbnieku skaits. No reģistrētajiem bezdarbniekiem 23,4% ir vienkāršo profesiju pārstāvji, pakalpojumu un tirdzniecības darbinieki, speciālisti. Vienlaikus nedaudz samazinājies iekārtu un mašīnu operatoru, kā arī izstrādājumu montieru un kalpotāju skaits starp bezdarbniekiem. 

Tāpat viņa minēja, ka zemākais bezdarba līmenis ir augstas kvalifikācijas profesijās. "Augstas kvalifikācijas profesijās bezdarbs ir viszemākais. Taču izcelt vienu profesiju vai nozari, kurā ir viszemākais bezdarbs, es īsti nevaru. Jo augstākas kvalifikācijas profesija, jo zemāks ir bezdarbs tajā un attiecīgi bezdarbnieku skaits," sacīja NVA direktore.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.